Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
880 prefab betonelementen voor eerste energiepositieve woontoren van Nederland
Met de realisatie van de 90 meter hoge BrinkToren krijgt de hoogbouwstrip op Amsterdam-Overhoeks een markante finishing touch.

880 prefab betonelementen voor eerste energiepositieve woontoren van Nederland

BrinkToren, Amsterdam

Met de realisatie van de 90 meter hoge BrinkToren krijgt de hoogbouwstrip op Amsterdam-Overhoeks een markante finishing touch. De duurzame en groene woontoren wordt de eerste energiepositieve woontoren van Nederland en slaat een brug tussen nieuwbouwwijk Overhoeks en tuindorp Van der Pekbuurt aan de andere kant van het Buiksloterkanaal. Vanaf 2025 kunnen ongeveer 600 bewoners en omwonenden hier naar hartenlust wonen, werken, studeren, ondernemen én ontspannen. De toren springt onder meer in het oog door de verticale PV-panelen op de zongevels, die stijlvol afgewisseld worden met gezuurd architectonisch rood beton en ingestorte baksteenstrips, gemonteerd op circa 880 prefab betonnen gevelelementen van Loveld N.V. uit Aalter.

FFA8DD0D 329C 48AC 9F30 ECAE1A5E13C7 kopie
De betonnen sandwich gevelelementen bestaan uit een buitenschil in architectonisch beton en baksteen in combinatie met hoogwaardige isolatie en een binnenschil in dragend grijs beton.

BrinkToren is een initiatief en ontwikkeling van Xior Student Housing (Xior BrinkToren NV), DubbeLL buurtontwikkelaars, Ymere en Gemeentelijk Vastgoed (wooncorporatie). De opvallende woontoren is ontworpen door Mecanoo, terwijl Cordeel Amsterdam VOF verantwoordelijk is voor de realisatie. In opdracht van deze aannemer produceert Loveld de betonnen sandwich gevelelementen, die bestaan uit een buitenschil in architectonisch beton en baksteen in combinatie met hoogwaardige isolatie en een binnenschil in dragend grijs beton. Bovendien biedt de Belgische specialist in gevelarchitectuur alle faciliteiten voor de hoofdaannemer en onderaannemers om hun bouwmaterialen, schrijnwerken en technieken alvast en onder de beste klimaat- en arbeidscondities in de prefab elementen voor te monteren. “Hierdoor wordt de druk op Amsterdam-Overhoeks flink beperkt”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Development Manager bij Loveld. “Een uitkomst, vanwege de drukke binnenstedelijke locatie en krappe bouwplaats.”

AE5861B7 75A9 4EFC 8152 53DB998F8162 1 201 a kopie
De toren springt onder meer in het oog door de verticale PV-panelen op de zongevels, die stijlvol afgewisseld worden met gezuurd architectonisch rood beton en ingestorte baksteenstrips.

Complete voorgemonteerde elementen

De prefab elementen worden geproduceerd in de productiehal van Loveld in Aalter. “Van alle energie die in deze productie wordt gestoken, komt circa 75% van onze eigen mensen”, vertelt Termote. “De overige toegevoegde waarde wordt ingenomen door de inbouw en assemblage van overige elementen zoals schrijnwerk, glas, balustrades, technieken voor elektra en PV en water- en winddichting en wordt uitgevoerd onder auspiciën van de hoofdaannemer.” Als voorbeeld noemt hij de kozijnen en ramen, die compleet beglaasd en inclusief balustrades worden voorgemonteerd. Maar ook de technische kokers, kabels en leidingen voor de PV-panelen. “Dankzij deze aanpak kunnen de PV-panelen onmiddellijk mechanisch op onze betonnen sandwichelementen bevestigd worden. Vervolgens worden de elementen just-in-time en inclusief PV-panelen naar de bouw vervoerd, waar zij als legoblokken worden gestapeld. De elektravoorzieningen voor de PV-panelen kunnen vervolgens vlug en plug-and-play gekoppeld worden, waardoor in een mum van tijd een werkende zonnepanelengevel ontstaat.”

455B484B A470 4750 BB45 2D59475E35AD kopie
De toren springt onder meer in het oog door de verticale PV-panelen op de zongevels, die stijlvol afgewisseld worden met gezuurd architectonisch rood beton en ingestorte baksteenstrips.

Fragiele en complex

Een uitdaging in dit project is volgens Termote het transport, omdat de betonelementen inclusief PV-panelen vrij fragiel zijn. “Het laden en lossen komt erg nauw”, vertelt hij. “Bovendien hebben we in dit werk te maken met zeer grote elementen tot maar liefst tien meter. In bepaalde elementen zijn wel veertig (!) elektroleidingen ingestort om de technische koppeling van alle PV-panelen mogelijk te maken. Bovendien zijn op diverse plekken vleermuiskasten en vogelhuisjes in de isolatiekern tussen het buiten- en binnenblad opgenomen.” Meest uitdagend is echter het verdiepingsplan van de BrinkToren, vertelt hij. “Meestal wordt een prefab gebouw zo ritmisch en simplistisch mogelijk ontworpen om complexiteit in de productie te voorkomen. In dit geval echter is – vergelijkbaar met de Burj Khalifa – gekozen voor een vrij brede basis die per aantal verdiepingen steeds smaller wordt. Ook zijn er heel veel ronde gevels met verschillende stralen die in prefab beton gemaakt moesten worden. Hier hebben wij onze bekistingen op moeten aanpassen. Dat, in combinatie met de voorgemonteerde PV-panelen, maakt dit project vrij uniek.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten