In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 gehalveerd moet zijn. In 2050 moet Nederland zelfs helemaal draaien op duurzame energie. “In nieuwbouwprojecten is een aardgasaansluiting inmiddels verboden en ook in bestaande gebouwen stapt men steeds vaker over op duurzame energiebronnen”, weet Boudewijn Damler, directeur sales & marketing bij Intratone. “De volgende stap volgens ons is om ook de bekabelingen en binnenposten voor de toegangscontrole- en intercomsystemen uit onze gebouwen te halen. Want ook dit levert aanzienlijke besparingen op.”
Op weg naar een duurzame en circulaire bouw- en installatiesector zet Intratone vol in op thema’s als duurzaamheid, flexibiliteit en reductie van materialen. “Onderscheidend aan onze toegangscontrole- en intercomsystemen is het gebruik van het mobiele telefoonnetwerk, waardoor flink bespaard kan worden op bekabeling”, aldus Damler. “Verspreid door Europa maken nu al meer dan 2 miljoen woningen gebruik van onze oplossingen. Hiermee hebben we al zo’n 40.000 kilometer bekabeling bespaard, wat ongeveer gelijk staat aan de afstand van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug!” Door de binnenposten te vervangen door de eigen smartphones van bewoners, gaat deze besparing zelfs nog verder. “Uitgaande van circa 200 gram plastic, 300 gram elektronica en 20 meter kabel per binnenpost, hebben we ook zo’n 900 ton aan potentieel afval vermeden. Een gewicht dat vergelijkbaar is met twee tot de nok toe gevulde Boeing 747’s. Een enorme winst in investeringskosten én duurzaamheid. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te monteren, produceren en aan te wenden als grondstof. Nu we steeds meer de hoogte in gaan met onze woningen, is de keuze voor een duurzaam toegangscontrole- en intercomsystemen bijna noodzakelijk.”
Intratone is een merk van Cogelec en vindt haar oorsprong in Frankrijk. “Wij combineren de kennis van de Nederlandse markt met de slagkracht en knowhow van een Europese organisatie”, aldus Damler. “Onze toegangscontrole- en intercomsystemen worden nog altijd in Frankrijk geproduceerd. In plaats van kostbare en lange transporten vanuit China (en bijbehorende CO2-uitstoot) profiteren klanten dus steevast van een lokale productie én toelevering van materialen.”
Met de toegangscontrole- en intercomsystemen van Intratone hebben bewoners geen fysieke sleutels meer nodig, vertelt hij. “Interessant in het kader van duurzaamheid en CO2-reductie is bovendien dat gebouwbeheerders niet meer voor elke (kleine) wijziging in de auto hoeven te stappen. Dankzij onze beveiligde online managementportal kan het mutatie- en sleutelbeheer heel eenvoudig op afstand uitgevoerd worden. Zowel op de desktop, tablet als smartphone, waardoor gebouwbeheerders tevens een groter werkgebied kunnen faciliteren.”
Interessant voor gebouwbeheerders en woningcorporaties zijn ook de digitale informatieborden van Intratone, die eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden in de gebouwentree en waarop bewoners vanop afstand geïnformeerd kunnen worden. Bijvoorbeeld over naderende onderhoudswerkzaamheden, waardoor het uitdelen van informatiebrieven niet meer aan de orde is.
Dankzij de systemen van Intratone kunnen bewoners met hun eigen smartphone de centrale toegangsdeur bedienen. Eenvoudig en intuïtief vanuit hun luie stoel, wat grote voordelen biedt voor mindervalide of oudere bewoners. “Doordat gebruikers hun smartphone altijd bij zich dragen, ontstaan bovendien mogelijkheden voor efficiënte(re) pakketbezorging”, aldus Damler. “Volgens de Consumentenbond kampen pakketbezorgdiensten op dit moment met twee grote uitdagingen. Zo worden pakketten te vaak zonder toestemming op een onveilige plek achtergelaten. Ook moeten pakketdiensten te vaak een tweede bezorgpoging doen of doorrijden naar een afhaalpunt, omdat bewoners op het levermoment niet thuis blijken. Intratone biedt voor beide uitdagingen een oplossing, omdat bewoners rechtstreeks via hun smartphone kunnen communiceren met de pakketbezorger voor de deur. Doordat zij de centrale toegangsdeur ook op afstand kunnen open, kunnen hun pakketten veilig afgeleverd worden op een door hen gekozen plek. Hoewel we (nog) geen exacte cijfers hebben van de besparingen die hiermee gerealiseerd kunnen worden, is de reductie in tijd, ritten én CO2-uitstoot aanzienlijk.”
Damler daagt Verengingen van Eigenaren met duurzame ambities uit om de kansen voor duurzame toegangscontrole- en intercomsystemen in hun gebouwen te onderzoeken. “Wie onze mogelijkheden wil zien, voelen en beleven kan hiervoor vrijblijvend terecht in ons innovatie- en experiencecentrum in Waddinxveen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Intratone.