Aannemersbedrijf Civiele technieken deBoer bv is al ruim 40 jaar actief én innovatief in de civiele bouw en vijzeltechnieken. “We zoeken continu de grenzen op van wat technisch mogelijk is”, vertelt directeur Anton van Vliet. “Immers moet er steeds zwaarder, hoger en groter worden gebouwd, op steeds minder vierkante meters. De innovatieve modulaire hijsloods, die wij geëngineerd en ingezet hebben tijdens de bouw van De Zalmhaven I, is hier een uitgekiend voorbeeld van.”
De Zalmhaven I is met 59 verdiepingen en 215 meter hoogte niet alleen de hoogste woontoren van Nederland, maar ook de hoogste ter wereld in prefab beton. Vanwege de binnenstedelijke locatie, krappe bouwplaats en korte doorlooptijd is niet alleen gekozen voor prefab elementen, maar ook voor bouwen met een hijsloods. Daarmee voorzagen aannemer BAM Bouw & Techniek en Civiele technieken deBoer bv tevens in een verhoogde veiligheid voor bouwplaatsmedewerkers én omgeving.
“De hijsloods is een bouwmethodiek die al langer bestaat”, benadrukt Van Vliet. “Zo hebben wij in 2011 al een hijsloods uitgeëngineerd, gebouwd en toegepast voor de uitbreiding van het Erasmus MC. De hijsloods is destijds ingezet voor de bouw van de 120 meter hoge toren. Eén van de bedrijven in de bouwcombinatie was BAM Bouw & Techniek, dat ons heeft uitgedaagd om de bouwmethodiek in schaal, omvang én functionaliteit tot het uiterste door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor de realisatie van De Zalmhaven I. De aannemer heeft de nieuwbouwtoren omgeëngineerd tot een volledig prefab casco. Een belangrijke voorwaarde voor deze innovatieve bouwmethode.”
“In nauwe samenspraak met BAM Bouw & Techniek hebben wij de hijsloods voor De Zalmhaven I uitgeëngineerd en de benodigde functionaliteiten toegevoegd”, aldus Van Vliet. “Om de multi-inzetbaarheid van de hijsloods te borgen, is gekozen voor een modulaire opbouw. Bovendien is de loods gefundeerd op vier grote stalen vijzelkolommen buiten het gebouw, waardoor hij gebouwonafhankelijk kan klimmen en dalen. De vijzelacties hebben geen enkele invloed op de bouwstromen. Vanuit de loods kunnen zowel de prefab elementen, vloeren en binnenwanden, kabels en leidingen als complete gevelsluiting gerealiseerd worden. Dit biedt grote planningsvoordelen voor de opdrachtgever. Computersturing brengt de vijzeltechniek naar een nog hoger niveau.”
De complete hijsloods is gebouwd door Rijnstaal Nieuwegein bv; een zusterbedrijf van Civiele technieken deBoer bv. “Aan de basis ligt een modulair stalen hoofdframe met stevige werkvloeren, die als een ring om het gebouw zit”, vertelt Van Vliet. “De afgeschermde constructie wordt tegen het gebouw afgedicht, zodat alle bouwplaatsmedewerkers veilig (op hoogte) kunnen werken. De kans op het naar beneden vallen van objecten is nihil. Bovendien kan onder de beste (klimaat)condities worden gewerkt. Regen en wind hebben geen invloed op de voortgang van de werkzaamheden, wat ook de bouwkwaliteit ten goede komt.” De hijsloods voor De Zalmhaven I werd voorzien van twee 40-tons bovenloopkranen. “Eén kraan – met een haakhoogte van 200 meter – deed dienst als hoofdkraan voor alle hijsbewegingen vanaf het maaiveld, terwijl de tweede montagekraan de logistiek binnen de loods verzorgde. Doordat alle hijswerkzaamheden plaatsvonden vanaf een vaste positie aan de noordzijde van de toren, werd altijd binnen de bouwhekken gehesen; zo ver mogelijk van alle belendingen en het openbaar gebied.”
“Met een boormachine boor je gaten, met een zaagmachine zaag je materialen en met een hijsloods bouw je torens in binnenstedelijke gebieden”, schetst Van Vliet. “Doel was om elke week een torenverdieping te realiseren. Daarmee kon de bouw van De Zalmhaven I in 3,5 in plaats van 4 jaar worden afgerond. Iedere vrijdagmiddag gingen wij naar Rotterdam om in 1,5 uur de loods een verdieping op te tillen.” In oktober 2021 bereikte de toren haar hoogste punt en zakte de hijsloods weer langzaam naar beneden. “De loods is zodanig geëngineerd, dat hij eenvoudig ge(de)monteerd kan worden. Zo kan het dak van de loods geopend worden en zijn parkeerplekken voorzien voor de kranen, waardoor de 900 ton zware hijsloods vrij van het gebouw kan zakken. Zonder risico op beschadiging van de toren. Bij het opvijzelen worden steeds stalen kolomdelen van circa 6 meter toegevoegd bovenop de funderingspoer, die bij het zakken weer eenvoudig verwijderd kunnen worden. De tafelpoten worden dus steeds korter, totdat de loods op de juiste hoogte is voor demontage.”
Op dit moment staat de modulaire hijsloods in de tuin van Civiele technieken deBoer bv, klaar om ingezet te worden op een nieuw project. “Inmiddels zijn we met diverse partijen in gesprek”, besluit Van Vliet. “De hijsloods zal zeker nog een toren gaan bouwen.”