Met de opening van de indrukwekkende nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland in Amsterdam ronden ook PCS B.V. (Building Automation) en IQPS B.V. (Digital Positioning & Smartplatform) hun project af. Voor Nederlands meest digitale gebouw eindigt de realisatiefase en begint een interessante operationele fase.
Een traject van zes jaar en voor één van ’s werelds grootste e-commercebedrijven is tot stand gekomen met als enige doel: het creëren van de meest optimale en attractieve werkomgeving voor de ruim 6.000 (internationale) medewerkers. Om dit doel te behalen, hebben PCS B.V. en IQPS B.V. gezamenlijk een open, schaalbare en innovatieve oplossing uitgewerkt en geleverd voor zowel de gebouwautomatisering als het building intelligence platform. De combinatie zorgt voor realtime inzage, controle en beïnvloeding van de werking, prestaties, gebruik en verbruik van elk gebouwaspect. “Vanuit duurzaamheid- en efficiencydoelstellingen worden de aanwezige processen en installaties gestuurd op luchtkwaliteit”, vertelt directeur/eigenaar Paul Persy van PCS B.V. “Binnen de dynamische geo fence zones wordt bovendien realtime gestuurd op het aantal aanwezige medewerkers. Door een verhoogd gegevensinzicht kunnen gebouwbeheerders beter anticiperen op potentiële interrupties, zodat problemen of erger voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan uitval van installaties of een toename van de onderhoudskosten. Voorspellend onderhoud door data te verzamelen én analyseren is realiteit geworden.”
Om de gebruikerservaring continu te kunnen verbeteren, heeft Booking.com gekozen voor een holistische aanpak. Hierbij worden alle utilitaire databronnen, bezettingsmetingen, gebruiksvoorkeuren, gebruiksgedrag, positiedata, positieduur, et cetera benut om bezetting, prestaties, gebruiksgraden en gewoonten te kunnen identificeren. “Op basis van deze data biedt het systeem de mogelijkheid om realtime (de dichtstbijzijnde) vrije vergaderruimten of werkplekken te vinden, wachtrijen te signaleren, een lunchmoment te adviseren, het ruimtecomfort te optimaliseren, assets te traceren, et cetera”, vertelt Persy. “Daarnaast wordt inzicht verkregen in het gebruik van het gebouw, op basis waarvan processen of ruimte-indelingen geoptimaliseerd kunnen worden.”
“De continue analyse van de data uit het Smartplatform geeft een doorlopende terugkoppeling van de uitwerking in beleving en gebruik van de medewerkers”, benadrukt Persy. “En dit is hard nodig, want als gevolg van aanpassingen in bijvoorbeeld verlichting, temperatuur, vochtgehalte, bureauopstellingen, utilitaire en facilitaire mogelijkheden en assortiment (zoals menusamenstellingen van het restaurant) is niet één uniforme beheeraanpak mogelijk. Doorgronden en dienovereenkomstig anticiperen op de volspectrale prestaties van een gebouw is essentieel om tot het meest passende onderhoudsregime te komen. Maar ook beslissend in het creëren van een inspirerend verblijf voor alle gebruikers. Het modelleren van zowel de technische als gebruiksdata uit alle bronnen, is hiertoe de sleutel.”