Bij de realisatie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog komt een diversiteit aan expertise en vakmanschap samen. Een cruciaal onderdeel van deze indrukwekkende bouw is het betonwerk, uitgevoerd door C. van der Hauw Betonbouw B.V. Uitvoerder Ronald Boomsma deelt zijn ervaring en trots over de bedrijfsbijdrage aan dit unieke project.
C. van der Hauw Betonbouw B.V., gevestigd in het Friese Joure, staat bekend om haar vakmanschap en betrouwbaarheid. “We zijn goed in complexe projecten”, stelt Boomsma. Met een team van zo’n 25 man werkt het bedrijf aan uiteenlopende projecten in de bovenste provincies van het land. Haar reputatie voor het nakomen van afspraken en leveren van kwaliteit heeft haar een solide positie op de markt opgeleverd.
Het Werelderfgoedcentrum is een veelzijdig gebouw, waar bezoekers het Waddengebied kunnen ervaren, bestuderen en onderzoeken. C. van der Hauw Betonbouw B.V. kreeg de uitdagende taak om de fundering en de baden voor de zeehonden te realiseren. Dit omvatte 550 strekkende meter funderingsbalken, 600 kubieke meter beton en diverse zeehondenbaden met een totale capaciteit van maar liefst 130.000 kilogram water. “We begonnen op 10 mei 2023 met de fundering en hebben vervolgens in etappes de bassins gemaakt, die in hoogte verspringen”, vertelt Boomsma. Afgelopen april zette C. van der Hauw Betonbouw B.V. de laatste stappen op de bouwplaats, waar het bedrijf een indrukwekkend staaltje betonwerk achterlaat.
De bouw van het centrum ging niet zonder slag of stoot. Het bracht unieke uitdagingen met zich mee, zoals de eerder benoemde niveauverschillen in de zeehondenbassins. “Een zwembad heeft vaak een vlakke vloer”, zegt Boomsma. “In dit geval zitten meerdere kleine baden naast elkaar; ieder met zijn eigen afmetingen. Dat maakt het dichtzetten van het beton uitdagend. Maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan! Samen met onze partners is ook dit ons gelukt.”
Het betonwerk moest nauwkeurig worden uitgevoerd om te garanderen dat de baden waterdicht waren en de structuren sterk en duurzaam. Dankzij de mooie resultaten en gezien de moeilijkheidsgraad van dit project, kijkt Boomsma met trots terug: “Het gebouw is nog niet af, maar ik durf nu al te zeggen dat we met alle partners iets heel moois hebben neergezet. Het is heel bijzonder en waardevol dat we aan deze nieuwe trekpleister mochten werken”, stelt hij tevreden.
De samenwerking met lokale aannemers zoals Bouwgroep Dijkstra Draisma en Nota Betonvlechtwerken speelde een belangrijke rol in het succes van dit project. “Het is heel leuk om met lokale mensen te werken aan een project met zoveel statuur als dit”, zegt Boomsma. Het project is een toonbeeld van hoe gezamenlijke inspanningen en goede communicatie leiden tot uitstekende resultaten.
Hoewel C. van der Hauw Betonbouw B.V. haar taak heeft afgerond, is het Werelderfgoedcentrum nog niet volledig opgeleverd. De opening staat gepland voor de start van 2025.