Het project ‘Close the Loop by Hydro’ betrekt SAPA-klanten actief bij het recycleren van oud aluminium en fabricatieschroot. De eerste stap is het opkopen van aluminium schroot op projecten. Intussen zijn de eerste projecten in de Benelux een feit. Het schroot dat hier vrijkomt, gaat rechtstreeks naar de recyclage-installatie van Hydro in Dormagen. Hier wordt het aluminium gezuiverd, waarna het in een Hydro smelterij wordt gesmolten en verwerkt tot Hydro CIRCAL billets. Bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe en hoogwaardige SAPA profielsystemen. Een tweede stap is de verwerking van post-consumed schroot en later ook het productieschroot van SAPA-klanten.
“Door al deze aluminium afvalstromen hoogwaardig en binnen Europa te recyclen, worden schade op de ontginningslocatie, uitputting van niet-hernieuwbare grondstoffen, het verbruik van niet-hernieuwbare energie én de uitstoot van broeikasgassen flink beperkt”, vertelt Danny Decaluwaert, Project Manager en Circularity Specialist bij Hydro Building Systems Benelux. “Daarmee zijn onze aluminium producten veel milieuvriendelijker dan primair aluminium.”
“Duurzaamheid is key binnen onze organisatie”, benadrukt Decaluwaert. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de volledige waardeketen van de aluminiumproductie en willen bijdragen aan een rechtvaardige samenleving en een circulaire economie, door een verantwoorde productie, circulaire producten en een volledige decarbonisatie van onze processen tegen 2050 of eerder. Om hiertoe te komen, willen we nog verder groeien in de productie van hernieuwbare energie, het gebruik van low carbon aluminium met externe certificering en de recyclage van post-consumer en pre-consumer schroot.”
De productie van primair aluminium kan een aanzienlijke CO2-uitstoot veroorzaken, wanneer de energieproductie gebeurt met fossiele brandstoffen, weet Decaluwaert. “Hydro daarentegen produceert primair aluminium in Noorwegen en met hernieuwbare energie, waarmee een uiterst lage CO2-voetafdruk wordt behaald. Door het smelten van post-consumer aluminium kan bovendien tot 95% van de energie worden bespaard, terwijl dankzij hoogwaardige recyclage een grondstof van exact dezelfde kwaliteit kan worden verkregen.” De gemiddelde CO2-voetafdruk van aluminium dat in Europa wordt verbruikt, bedraagt 8,6 kg CO2 per kg aluminium, weet hij. “Hydro gaat hierin een stap verder. Voor onze profielsystemen werken wij standaard met Hydro CIRCAL 75R, waarin 82,1% post-consumer schroot is verwerkt en dat een CO2-footprint heeft van slechts 1,9 kg CO2 per kg aluminium. Op aanvraag is bovendien Hydro CIRCAL 100R beschikbaar voor projecten, met een CO2-footprint van minder dan 0,5 kg CO2.”
Het hoogwaardig recycleren van post-consumer aluminium is al lange tijd corebusiness van Hydro. “Nieuw is dat wij het post-consumer en pre-consumer schroot nu ook in eigen beheer gaan opkopen bij onze klanten”, aldus Decaluwaert. “Hierdoor zijn we opnieuw een pionier in de markt en kunnen we onze relaties nog actiever bij onze circulaire ambitie betrekken. Bovendien kunnen wij hen laten ervaren hoe waardevol aluminium schroot eigenlijk is.” Door post-consumer schroot in eigen beheer in te kopen, wordt een constante aanvoer van waardevol aluminiumschroot verzekerd, vertelt hij. “De eigen opkoop van post-consumer schroot geeft bovendien de mogelijkheid om grote volumes aluminium in de EU te houden en een gelijkwaardig tweede leven te geven. Om de recyclage op gang te brengen én te houden, betalen wij klanten een eerlijke prijs, gebaseerd op de dagprijs van aluminium op de London Metal Exchange (LME). Op projectniveau maken terugnamegaranties bovendien steeds vaker onderdeel uit van de overeenkomst. Onze supply chain is helder, transparant en voor iedereen inzichtelijk en kan perfect naar de bron getraceerd worden. Zo maken we de duurzaamheidscirkel rond.”
Bij circulair materiaal- en componentgebruik is de juiste identificatie van cruciaal belang, benadrukt Decaluwaert. “Buitenschrijnwerk moet aan tal van eisen voldoen. Bijvoorbeeld op gebied van thermiciteit, akoestiek, lucht- en waterdichtheid. Wil men ooit volledige componenten (ramen, deuren en gevels) gaan hergebruiken, dan moet men die wel kunnen identificeren. En ook voor juist en tijdig onderhoud is identificatie belangrijk, wat tevens geldt voor de recycling aan het eind van de componentlevensduur. Vandaar dat wij, met de nieuwe calculatiesoftware SAPA Techdesign, de mogelijkheid bieden om elk individueel schrijnwerkelement te voorzien van een QR-code voor identificatie.”
Daarnaast wordt ook de EPD van producten steeds belangrijker. “In tegenstelling tot ‘eenvoudige’ producten is één EPD van een raamsysteem nooit juist, tenzij die dynamisch wordt aangemaakt op basis van de calculatie”, aldus Decaluwaert. “Dat is nu precies wat mogelijk is met het nieuwe SAPA Techdesign calculatieprogramma. Men kan, vanuit de gecertificeerde software, namelijk een EPD genereren voor een individueel element of een project. Die EPD is dan exact juist, volgens de samenstelling van dat systeem.”