Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoog bouwtempo in de Jacob Geelbuurt dankzij tunnelbouw
Een eerste indruk van de nieuwe Jacob Geelbuurt.

Hoog bouwtempo in de Jacob Geelbuurt dankzij tunnelbouw

De Jacob Geelbuurt in Amsterdam wordt flink vernieuwd. Daarvoor werken verschillende partijen intensief samen, om onder andere in de eerste fase 262 huurwoningen te realiseren. Bouwbedrijf De Nijs zocht voor dit project naar een expert in tunnelbouw. Daarvoor was ze bij Casco Bouw Nederland uit Staphorst aan het goede adres. “Het project past qua tunnelbouw perfect bij ons”, vertelt directeur Jan Hokse.

De Jacob Geelbuurt in Amsterdam is met 262 woningen een flinke buurt. Een perfect project voor tunnelbouw dus, geeft Hokse aan. Uitvoerend bouwbedrijf De Nijs had geen ervaring met dit soort ruwbouw en zocht een partner die hier sturing in kon geven en de nodige kennis in huis had. Casco Bouw Nederland bleek een goede partij. Hokse: “Het klikte meteen tijdens het eerste gesprek. De nuchterheid van de Noord-Hollanders sluit goed aan bij de nuchterheid van de Staphorsters.” Uiteindelijk realiseerde Casco Bouw Nederland het hele tunnelbouwproces, inclusief levering van de tunnelbekisting, betonmortel en het leveren en verwerken van de wapening.

Goed te managen

Tunnelbouw is een ruwbouwmethode om het casco van een woning per verdieping met beton te storten. Zo kun je heel effectief werken, zeker als alle woningen ongeveer dezelfde maatvoering hebben. Casco Bouw Nederland startte met het tunnelwerk in juli 2022. In april 2023 waren alle 302 beuken gereed en werden de tunnelkisten afgevoerd. Het project verliep zonder problemen. “Elke dag maakten we een vaste productie van 2 beuken. Dat maakt het proces voor de opdrachtgever overzichtelijk”, vertelt Hokse. Behalve de tunnels nam Casco Bouw Nederland ook de trappenhuizen en liftkernen mee.

Enige uitdagingen

In het ontwerp zaten twee uitdagingen voor de gespecialiseerde tunnelbouwer. Deze werden samen met bekistingsleverancier Hendriks Stalen Bekistingen opgelost. De tunnelkisten werden voorzien van sluislieren, waardoor afwijkende beukbreedtes toch getunneld konden worden. Verder had de begane grond een afwijkende verdiepingshoogte. “Met behulp van hoge kimmen en ondersteuningsconstructies konden we alles tunnelen”, zegt Hokse. “Zo konden we alsnog bijdragen aan het hoge bouwtempo.” En ook niet onbelangrijk: de sfeer op de bouwplaats was altijd goed. Hokse: “De Nijs zocht nuchterheid en transparantie, waarbij de mens centraal staat. Dat past precies bij ons. We deden ons werk daarom met plezier!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten