Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Houten Hotel in Almere: Glasvezel vlonders plaveien de weg naar modulair(e) (ge)bouwen
Drie woonlagen met geprefabriceerde vlonders.

Houten Hotel in Almere: Glasvezel vlonders plaveien de weg naar modulair(e) (ge)bouwen

Steeds meer bedrijven kiezen voor modulair bouwen. Dat vraagt om nieuwe bouwtechnieken, maar ook om nieuwe materialen. Het Houten Hotel in Almere is zo’n modulair gebouw, dat is opgebouwd uit op elkaar gestapelde houten units. FiCor werd ingeschakeld om de looppaden te voorzien van vlonders. Eigenaar Wiebe Haijtema vertelt over het project.

FiCor levert bouwmaterialen van glasvezelcomposiet die licht, erg sterk, stijf, slijtvast en brandveilig zijn. Het bedrijf is toeleverancier van voornamelijk deksystemen, maar ook een vlondersysteem dat werd gebruikt voor het Houten Hotel. Klanten kunnen rekenen op een persoonlijke aanpak. “We zijn een klein familiebedrijf en we doen wat we zeggen. Dat heeft ook een positief resultaat. Klanten komen bij ons terug. We weten hoe we op elkaar kunnen bouwen.”

Stedenbouw FiCor Beeld B
FiCor VS350 vlonderstysteem langsgevel.

Zo kwam ook opdrachtgever Dennis van Lith uit bij FiCor. “Hij had al ervaring met ons brandwerende FiCor materiaal. Deze opdracht vloeide daaruit voort. Er werd gekozen voor een hybride oplossing met hout en kunststof. Wij konden een geprefabriceerde kunststof vlonder leveren die geschikt was voor het modulair gebouwde Houten Hotel.” 

Passende oplossing

Bij modulair bouwen is het van belang dat verschillende producten met verschillende eigenschappen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot een functioneel eindproduct. In dit geval diende het vlondersysteem licht en sterk te worden uitgevoerd vanwege de relatief lichte onderbouwconstructie. “De looppaden waren niet in een ander materiaal goed uitvoerbaar. Beton is te zwaar. Hout of andere materialen zijn niet slijtvast genoeg of laten in veiligheid te wensen over. Dit is de optimale oplossing voor modulair bouwen.” Daarnaast kan het vlondersysteem van FiCor in vrijwel alle RAL-kleuren worden vervaardigd. “De architect had specifieke wensen en daar konden wij op inspelen. Het materiaal heeft een unieke kleur gekregen.”

Mooie puzzel

Wat het project bijzonder maakt, is dat FiCor op grote schaal moest prefabriceren. “Normaal gesproken doen we veel op de bouwplaats. Voor dit project wilde de opdrachtgever geprefabriceerde elementen. We hebben wel 180 stuks van een bepaald type vlondersysteem gemaakt. Die stonden hier torenhoog opgestapeld!” 

Deze manier van bouwen biedt ook mooie kansen. “Hierdoor verkort je de bouwtijd op locatie aanzienlijk. Alles valt als een puzzel op zijn plek. In de toekomst wil de opdrachtgever met dit systeem blijven werken.”

Klaar voor de toekomst

Omdat het materiaal van FiCor slijtvast en recyclebaar is, gaat het lang mee. “Het materiaal heeft een levensduur van meer dan 75 jaar. Bovendien is het opnieuw te gebruiken (remontabel). Het wordt ook gerecycled voor bijvoorbeeld beton.” Dat maakt het materiaal toekomstbestendig en geschikt voor de behoeften van moderne bouwbedrijven. “In heel Nederland zoeken modulaire bouwers nu de juiste bouwstenen, waar ze telkens op kunnen terugkomen. Denk aan partijen die flexwoningen maken. Onze materialen bieden een oplossing voor dit pijnpunt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten