In de huidige bouwconjunctuur bestaat behoefte aan modulaire bouw die op duurzame wijze gerealiseerd kan worden – tijdelijk dan wel permanent. Aanbieder Adapteo Group (voorheen Dutch Cabin Group) leverde deze zomer de Internationale School Utrecht op, een tijdelijke locatie op bedrijventerrein Papendorp voor 1.200 leerlingen. Binnen een jaar tijd gerealiseerd: all-electric, circulaire bouw, turnkey opgeleverd.
Tendermanager Angelo de Vries en projectleider Rob van Tholen hebben ruime ervaring met het realiseren van dergelijke projecten. “Modulaire bouw is gelijkwaardig aan permanente bouw qua levensduur, met in dit project hoge specificaties”, zegt De Vries. “Wij realiseren hier op een vloeroppervlak van 8.000 vierkante meter een schoolgebouw voor 1.200 leerlingen, met units die zijn opgeschaald op basis van geluidweringseisen en all-electric zijn geklimatiseerd met mechanische ventilatie en warmtepompen. Het terrein is volledig afgewerkt tot op het niveau van de speeltoestellen en grasheuvels.”
Tijdelijke bouw, met een ‘permanent-achtige’ doelstelling: de Internationale School Utrecht betrekt deze locatie in samenwerking met de gemeente Utrecht in afwachting van een definitieve locatie op het Utrecht Science Park. De oude locatie in Utrecht krijgt in de tussentijd een nieuwe bestemming. Op basis van onder meer het (ruimtelijk) Programma van Eisen en de stedenbouwkundige situatie met de daarbij horende uitgangspunten, is gekozen voor een tweelaags gebouw. Uitgangspunt was een efficiënte opbouw van een middengang met aan weerszijden verblijfsruimten zodat een gunstige bruto-nettoverhouding ontstaat.
Een analyse van de benodigde vierkante meters in relatie tot deze opzet leerde dat een eenlaags, vijftien meter diep gebouw, maar liefst 700 meter lengte zou beslaan. “De kavel in Papendorp wordt op deze wijze optimaal benut”, zegt De Vries. De bij Adapteo Group geproduceerde prefabunits, de basis van het casco, zijn in de periode februari-maart 2023 gemonteerd, in een achtvorm rond een atrium met een vide. “Eind juli leverden wij op; op 23 augustus ging deze school open, kant en klaar”, vertelt Van Tholen. “De gevels zijn verbijzonderd door kleurvlakken in verschillende tinten. De buitengevel kent 5 groentinten, de binnenhoven respectievelijk 5 blauw- en 5 roodtinten. Door de kleurtoevoeging verliest het gebouw zijn oorspronkelijke monotonie en komt deze door de fragmentatie vriendelijker en minder fors over.”
De units kunnen na demontage van deze locatie, die enkele jaren zal functioneren, weer worden ingezet voor andere projecten. Deze wijze van ontwikkelen maakt een dergelijke oplossing haalbaar, vervolgt De Vries. “Wij werken met een vaste architect en slechts één installatiepartij. Het klikte goed met de schoolleiding, en wij zijn wel gewend aan korte ontwikkeltijden. De units worden feitelijk gehuurd voor 37 maanden. Hier staat een compleet, duurzaam gerealiseerd schoolgebouw volgens Klasse C van het Frisse Scholen-principe.”
De uitvoering in korte tijd had uitdagingen. “De grondgesteldheid was niet optimaal, er diende een volledige paalfundering te worden gerealiseerd tot op twaalf meter diepte”, vervolgt Van Tholen. De cascobouw verliep vlot. “Wij zijn eind 2022 gestart met de productie van de units – bestaande uit een betonvloer, staalconstructie en sandwichpanelen. De montage op locatie nam slechts enkele weken in beslag. Vanaf ruwbouw konden wij dit project planbaar opleveren, geheel naar wens van de opdrachtgever, inclusief verharde terreininrichting, panna- en basketbalkooien en een ‘Teletubbieheuvel’ met graszoden.”
Modulaire bouw hoeft niet onder te doen voor traditionele bouw, met een haalbaar businessmodel voor alle partijen. De Vries: “Wij zijn een circulaire bouwer, als je de gehele levensduur van onze units in acht neemt. Natuurlijk kun je variëren in de gebruikstijd per opdrachtgever; deze units kunnen zonder probleem voor een ander schoolgebouw van dit niveau worden ingezet. Onze units worden in sommige gevallen zelfs als uitbreiding van bestaande bouw gerealiseerd. Vaak zie je dat modulaire bouw veel langer in gebruik blijft dan gedacht. De opdrachtgever wil er
niet meer vanaf.”