Hello World, door OPL Architecten ontworpen op basis van de Cradle to Cradle-filosofie, is een uiterst duurzaam project waarbij herbruikbare materialen zijn gebruikt en een BREEAM ‘Excellent’-certificering is behaald. “De architect kan daarin een belangrijke rol vervullen, uiteraard binnen de eigen ontwerpverantwoordelijkheid”, zegt Flip Luger van OPL Architecten. “Met opdrachtgevers als Delta Development Group ontwikkelen wij de verduurzaming van dit soort bedrijfshuisvesting continu door.”
OPL Architecten heeft al eerder logistieke centra voor Delta Development Group ontworpen. “Een ambitieuze opdrachtgever, waarmee wij graag samenwerken. Met Schiphol Area Development Company kwam daar nog een ruimtelijke ambitie bij: de wens van een levendig entreegebied, binnen de uitdaging van een langgerekte voorgevel. Kwaliteit van uitstraling, groengevels, lichtstraten en een gezond gebouw: al deze uitdagingen zijn in
dit project opgepakt.”
Het resultaat is een gebouw dat bestaat uit een gevelgedeelte en een hallendeel “met actieve gevelfronten aan de Airborne Avenue”, vervolgt Luger. “De enkele honderden meters lange voorgevel bestaat uit echte gevels, plastisch en transparant. Door het spel met verticale vinnen worden de tussenliggende entreepleinen, met terugspringende gevelelementen, ook werkelijk levendige entreegebieden. Ook in het hallendeel hebben wij met lichtstraten transparantie weten te creëren.”
De CO2-berekening van het gebouw (whole life carbon, dus operationele en materiaalgebonden emissies samen) laat zien dat Hello World in het jaar 2040 geheel CO2-neutraal zal zijn. De verwachting is dat het gebouw tot 2050 nog ruim 18.000 ton CO2 zal compenseren. “In dit geval is het zo dat onderdelen als mezzaninevloeren nog in beton zijn uitgevoerd; in de toekomst kan dat wellicht in hout. Er wordt aan gewerkt”, aldus Luger.