In Almere breidt Restaurant Festijn uit met het Houten Hotel. Mirck Architecture was op zoek naar een bedrijf met dezelfde voorliefde voor houtconstructies. Dan is FLETTS een logische keuze! Dennis van Lith, initiatiefnemer van FLETTS, vertelt over dit project.
Het Houten Hotel beschikt over 172 kamers en duurzaamheid staat er centraal. “De twee gebouwen zijn bijna identiek en vier bouwlagen hoog”, vertelt Van Lith. “Vanaf de begane grond naar boven is alles van hout. Natuurlijke materialen zijn de basis, zo gebruiken we veel CLT en HSB voor de constructie en is de gevelafwerking van bamboe. Tenzij het écht nodig is, gebruiken we liever geen staal of beton.”
De keuze voor hout vereist wel veel creativiteit. “De grootste uitdaging van bouwen met hout is geluid. In stapelbouw is het belangrijk dat je geen overlast ervaart van je onder- of bovenburen. Omdat hout erg licht is, laat het meer geluid door en moesten we een alternatief vinden voor de massieve betonconstructies die meer geluid dempen. Hier is CLT perfect voor: kruislings gelaagd hout dat net zo sterk is als beton. Combineer het met Scandinavische isolatietechnieken en je krijgt geluidsdichte kamers waar elke bezoeker tot rust kan komen.”
De aanpak van FLETTS wijkt af van wat we gewend zijn in de bouw, vertelt Van Lith. “Ik werkte eerst in de traditionele bouw, maar was het niet altijd eens met die wereld. Daarom ben ik op eigen houtje verder gegaan met mijn visie en werkwijze. We nemen bijvoorbeeld vrij vroeg in het project al de leiding. Bij andere projecten zijn er vaak verschillende partijen betrokken, die alles met elkaar moeten afstemmen. Wij willen een product leveren waarbij ontwerp, energiezuinigheid, comfort en praktische bouwplanning al bedacht zijn. Door de verschillende partijen al vroeg te betrekken en in ons eigen team te integreren, kan een product heel snel klaar zijn.”
Deze snelle doorlooptijd is karakteriserend voor FLETTS. “We horen regelmatig dat mensen verbaasd zijn over hoe snel het werk op locatie gaat. Voordat we op locatie beginnen, zijn we al bezig met het prefabriceren van het hele gebouw. De dragende wanden, gevelelementen, badkamers en het dak zijn allemaal al gemaakt en leveren we kant en klaar. Het glas zit al in de kozijnen en de bamboe is al vastgemaakt aan de gevel. Het enige dat we op locatie moeten doen, is het in elkaar schroeven van de constructie.”
Het prefabriceren van het gebouw heeft ook andere voordelen. Doordat alles al van tevoren gemaakt is, is het bouwen zelf heel stil. “We hebben een klein team dat het hele gebouw in elkaar zet. Iedereen weet precies wat hij moet doen. Omdat het werk bestaat uit het vastschroeven van de verschillende onderdelen, is er vrijwel geen geluidsoverlast voor de omgeving. We gebruiken zelfs een elektrische kraan en zorgen ervoor dat het aanleveren van de onderdelen zo gepland wordt dat er zo min mogelijk overlast is. Zo houden we met onze projecten rekening met duurzaamheid én de directe omgeving.”