Met de feestelijke opening van De Entree is de ingrijpende vernieuwing en verbetering van één van drukste én bekendste plekjes van ons land bijna gereed. In circa vijf jaar tijd is het gebied aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal overzichtelijker en aantrekkelijker gemaakt. Zo is het water verbreed, zijn alle tramsporen en haltes vernieuwd, is de weg autovrij gemaakt en zijn nieuwe kades en aanlegsteigers voor de rondvaartboten gebouwd. Bovendien is onder het water tussen de Prins Hendrikkade en het Stationsplein een ondergrondse fietsenstalling voor 7.000 fietsen gerealiseerd. De fietsenstalling ligt ruim negen meter onder maaiveldniveau en is toegankelijk via een indrukwekkende entree met drie rolpaden. Dankzij een hoge glazen wand aan de binnenzijde van deze entree kan daglicht ver naar binnen stromen. Onder de imposante glaswand, de (gebogen) glaspuien, de automatische deuren én de glaskunst in de ondergrondse fietsenstalling staat de handtekening van Interior Glassolutions B.V.
In De Entree komen het brede portfolio en vakmanschap van Interior Glassolutions B.V. maximaal tot hun recht. De Veenendaalse specialist in glassystemen voor interieurtoepassingen werd al in een vroeg stadium bij de realisatie van de ondergrondse fietsenstalling betrokken, vanwege haar expertise in soortgelijke infraprojecten. “Onze glassystemen zijn bijvoorbeeld te vinden bij de liften, roltrappen en looproutes van de Noord/Zuidlijn”, vertelt Geurt Roelofsen, directeur van Interior Glassolutions B.V. “Bovendien hebben we in opdracht van aannemer Max Bögl de glassystemen voor de Cuyperstrap gerealiseerd, waarmee een overdekte verbinding tussen de monumentale Cuypershal van Amsterdam-Centraal en de verdeelhal van het metrostation wordt gemaakt.” Voor de ondergrondse fietsenstalling van De Entree werd Interior Glassolutions B.V. in eerste instantie door Max Bögl gevraagd om de technische en financiële haalbaarheid en maakbaarheid van het ontwerp te toetsen. “In een bouwteam met de aannemer en architect wUrck architecten hebben wij de technische uitwerking van het ontwerp verzorgd. Hierbij hadden we niet alleen oog voor de esthetische kwaliteit, maar ook voor veiligheid en transparantie. Omdat dit project volgens een UAV-GC-overeenkomst is uitgevoerd, was er veel ruimte voor onze kennis, expertise én innovatieve oplossingen.”
In de ondergrondse fietsenstalling zijn diverse rookwerende glassystemen van Interior Glassolutions B.V. toegepast, die voldoen aan de nieuwste Europese Sa en S200 classificaties. Als voorbeeld noemt Roelofsen de glassystemen bij de hoofdentree en de entree aan de zijde van de Noord/Zuidlijn, waar in geval van brand en rookontwikkeling een tijdelijke barrière ontstaat. “Hierdoor kunnen bezoekers te allen tijde veilig vluchten.” De rookwerende glassystemen zijn zowel in rechte als gebogen vorm toegepast. “Bovendien is gebogen glas toegepast in de tochtsluizen, op diverse plekken in de binnenschil en bij de beheerdersruimte en fietsenwinkel.”
Het gebogen glas maakt de ondergrondse fietsenstalling spectaculair. “Om de juiste radii van het glas én bijbehorende stalen kozijnen te realiseren echter, was een behoorlijke uitdaging”, aldus Roelofsen. “Bijvoorbeeld vanwege de imposante ruitafmetingen (tot 4,5 meter hoog) en flush afwerking, waarbij het glas over het staal doorloopt en één groot geheel lijkt te vormen. De hoogste pui die op deze manier gerealiseerd is, is maar liefst 7,5 meter hoog.”
Bijzonder is ook de glaskunst in dit project. “In het plafond zijn indrukwekkende oculussen gemaakt, waarin kunst van het Amsterdam Museum is aangebracht”, aldus Roelofsen. “En ook de wanden zijn op verschillende plekken verrijkt met grote ruiten, met daarop een afbeelding van de geschiedenis van de stad.” Om het zicht op de afbeeldingen niet te belemmeren, is extra helder glas toegepast, vertelt hij. “Sommige delen zijn zelfs voorzien van ontspiegeld glas, waardoor het lijkt alsof de kunst vrij aan de wanden hangt.” De kunst is met een speciale folie op de ruiten aangebracht en vervolgens met schroeven aan de wanden bevestigd, waardoor in de toekomst eenvoudig van prints gewisseld kan worden.
Glassystemen zijn volgens Roelofsen een uitstekende keuze voor openbare ruimtes zoals deze fietsenstalling, omdat mensen hier van nature voorzichtig(er) mee omgaan. “Dat maakt de systemen heel vandalismebestendig. Waar bijvoorbeeld hout uitnodigt om in te krassen en kunststof regelmatig beschadigd wordt door aanstekers, denken mensen wel twee keer na voordat ze een grote ruit manipuleren.” In januari zijn de laatste glassystemen gemonteerd. Op dit moment zet Interior Glassolutions B.V. nog de laatste puntjes op de ‘i’, met de montage van de RVS plinten.