Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van planning tot prefab: volledige regie op ruwbouwfase Strijp TX
De oude machinefabriek van Philips wordt getransformeerd tot een modern, duurzaam en multifunctioneel bedrijfsgebouw.(fotografie Rogier Bos)

Van planning tot prefab: volledige regie op ruwbouwfase Strijp TX

Strijp TX is een iconisch werk in Eindhoven, waarbij De Kock Betonbouw optreedt als totaalaannemer in de ruwbouwfase. Met een combinatie van in het werk gestort beton en 1.500 prefab elementen uit eigen fabriek realiseert zij het complete betonskelet voor drie kantoortorens in Gebouw TX. “Dit is het grootste werk dat we ooit hebben aangenomen.”

De oude machinefabriek van Philips, Gebouw TX in Eindhoven, wordt volledig getransformeerd tot een modern, duurzaam én multifunctioneel bedrijfsgebouw. Dat gebeurt op zo’n manier dat de architectonische waarde van het bestaande gebouw in stand blijft en het nieuwe ontwerp passend is in de omgeving. Het pand wordt opgedeeld in meerdere bedrijfshallen en daar bovenop verrijzen drie kantoortorens. Elke toren wordt dertig meter hoog en bestaat uit zeven verdiepingen van steeds 4,10 meter. De Kock Betonbouw treedt in dit project op als een totaalaannemer en pakt de regie over de complete betonbouw. “Dat betekent dat we onze klant adviseren, het ontwerp voor de ruwbouw maken én zorg dragen voor de uitvoering. Daarbij hebben we altijd een eigen uitvoerder op locatie”, vertelt projectleider Tim Conrads.

Regie over de ruwbouw

In de voorbereidingsfase ging De Kock al met de klant om tafel om de best passende bouwmethode te bepalen. Zo veilig mogelijk en tegen het beste budget, met de hoogst haalbare snelheid en zónder in te leveren op kwaliteit. “We kozen voor een combinatie van prefab en in het werk gestort beton. De kern maken we met paneelbekisting en de buitengevel trekken we op met prefab onderdelen.”

9 meter hoge kolommen

Nog geen jaar geleden werd het funderend betonwerk gestort en inmiddels staan Strijp TX I en TX II al recht. Ook de derde toren, TX III, gaat nu laag voor laag de hoogte in. Naar verwachting is de ruwbouw van het gehele project nog voor de bouwvak klaar. “De laatste toren is de grootste van de drie en ook de meest uitdagende voor ons”, vertelt Conrads. “Niet in de laatste plaats vanwege de 9 meter hoge kolommen die we plaatsen.”

Beeld 3 1 kopie

“Dit zijn de grootste kolommen die we tot nu toe in onze eigen prefab fabriek hebben gemaakt”, merkt prefab coördinator Henry van Hulst op. “En bovendien volledig zichtwerk. Het gebouw krijgt een industriële uitstraling en zowel de prefab kolommen en liggers als de wanden blijven in het zicht.” Daarom komt het extra goed uit dat De Kock hetzelfde betonmengsel gebruikt in de prefab fabriek als bij de in het nat gestorte beton. “We passen zelfs dezelfde stortmethode toe”, vertelt Van Hulst. “Met een externe leverancier was de kans op kleurverschil in het beton groot, maar bij ons is de uitstraling van in het werk gestort en prefab beton zo goed als hetzelfde.”

Eigen materiaal

Ook een mooie uitdaging zijn de liftkernen. Die worden gestort uit wanden van 3 meter hoog en 80 centimeter dik en met behulp van de eigen PERI Maximo bekisting. “Hiermee zijn we flexibel in afmetingen en vormen. MAXIMO leent zich bijvoorbeeld perfect voor hoge verdiepingen en zichtwerkwanden in parkeerkelders”, legt Conrads uit. “We hebben deze bekistingspanelen speciaal ingekocht voor dit project.”

Omdat Strijp TX een project is met een hoge tijdsdruk – de huurders hadden ten slotte al getekend, nog voordat er ook maar één paal in de grond stond – werkt De Kock zoveel mogelijk met eigen materiaal. Conrads: “Door eigen prefab onderdelen te maken en uit eigen voorraad materiaal te leveren, zijn we onafhankelijk van derde partijen en kunnen we de continuïteit van het totale project beter garanderen.”

Beeld 4 Extra 1 kopie
Naar verwachting is de ruwbouw nog voor de bouwvak gereed.

Steigerloos bouwen

Ook het gevierde ondersteuningssysteem van Layher komt bij Strijp TX goed van pas. “Daarmee kunnen we betonvloeren en -balken tot wel 780 mm dik op positie houden, totdat ze uitgehard en voldoende stevig zijn om de constructie zelf te dragen”, legt Conrads uit. “We creëren meer stevigheid met minder materiaal en zijn door de modulaire opbouw bijzonder flexibel. We kunnen er zelfs tijdelijke voorzieningen mee maken, zoals brugconstructies en uitkragende ondersteuningen.”

In dit project gebruikt De Kock het bijvoorbeeld ook om ‘steigerloos’ te bouwen. “Dat doen we omdat we vanwege het bestaande dak geen ruimte hebben om gevelsteigers te plaatsen. We laten ons ondersteuningssysteem buiten het gebouw uitsteken en creëren zo als het ware zwevende vloervelden. Met leuningwerk en omloopvoorzieningen zorgen we ervoor dat onze monteurs ondanks de grote hoogte de bekistingen snel, efficiënt, maar bovenal veilig kunnen monteren.”

De Kock Betonbouw is een aannemer van complete ruwbouwprojecten. Van kleine prefab elementen tot het volledige ruwbouwskelet en zichtwerk gevelelementen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten