Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘We bepaalden samen met de adviseur de technische kaders’
Het pand wordt duurzaam ontwikkeld, met als ambitie om bij oplevering het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ in ontvangst te nemen. (Beeld: MOKA architecten)

‘We bepaalden samen met de adviseur de technische kaders’

Werktuigkundige installatie, sanitaire installatie, regeltechniek en warmte-/koudebronnen

Klimaatservice Holland verzorgt bij het project Aan het Water in Amsterdam de gehele werktuigkundige installatie, sanitaire installatie en warmte-/koudebronnen. Ook de ventilatie van de parkeergarage, brandbestrijding en regeltechniek neemt het bedrijf voor haar rekening.

Het is een flink project met een flexibel in te delen vloeroppervlak van zo’n 13.500 m2. De kantoren worden casco opgeleverd, zodat huurders hier later zelf invulling aan kunnen geven. Naast de ruimte voor kantoren, komen er een drielaagse parkeergarage voor bezoekers en werknemers en een commerciële ruimte op de begane grond. Pieter Meerkerk is projectleider bij Klimaatservice Holland: “Het pand wordt duurzaam ontwikkeld, met als ambitie om bij oplevering het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ in ontvangst te nemen”, vertelt hij. “Wij zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken geraakt en hebben samen met de opdrachtgever en adviseur de technische kaders mogen bepalen.” 

Monobronnen en risicospreiding

Al voor de start van de bouw, zo’n anderhalf jaar geleden, werden de warmte-/koudebronnen geboord. Het pand beschikt over twee torens die op de onderste verdiepingen met elkaar worden verbonden. Iedere toren beschikt over een eigen WKO-bron en technische installatie. Deze installaties zijn wel met elkaar verbonden, zodat bij nood de ene installatie de andere kan ondersteunen. Meerkerk: “Het gebruik van twee WKO-systemen met twee verticale bronnen om het risico te spreiden, maakt dit project wel bijzonder. Het gaat in dit geval om twee monobronnen. Het voordeel van een monobron is dat er maar één keer geboord hoeft te worden. In het gebruik is er geen verschil met een doubletsysteem. Als back-up wordt er per toren nog een warmtepomp op het dak geplaatst en een elektrische ketel voor noodgevallen c.q. pieksituaties. Het moet raar lopen als er geen warmte of koude kan worden afgenomen in het pand.”

Vol aan de slag

Op dit moment is Klimaatservice Holland BV nog af en aan bezig om de  sanitaire instortvoorzieningen in de onderste verdiepingsvloeren aan te brengen. Eind van dit jaar zijn de torens bouwkundig op hoogte. In de zomer worden de WKO-bronnen ontwikkeld. “Sinds juni zijn we vol aan de slag en de piek ligt voor ons in het laatste kwartaal van 2023 en begin 2024. In mei 2024 hopen we het gebouw op te leveren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten