In Houten heeft Inventum haar nieuwe productiehal in gebruik genomen. Gedurende het hele ontwerp- en uitvoeringsproces was de opdrachtgever actief lid van het bouwteam. Dit gaf ruimte voor voortschrijdend inzicht, nieuwe ideeën en innovatieve technologieën. Het gebouw is helemaal haar eigen pand.
Inventum is een producent van warmtepompen en boilers. De nieuwe hal is bedoeld om de allernieuwste warmtepompen te produceren. Daarnaast zijn er een auditorium, een experience centre voor de installatiewereld en een twee etages tellend kantoor. De afmetingen zijn indrukwekkend. Met een oppervlakte van zo’n 7.100 m2 is de bouw van de bedrijfshal een project van formaat.
Het ontwerp, de bouwprocessen en de afbouw van de productiehal kwamen tot stand in een bouwteam. “Deze werkwijze is niet te vergelijken met de traditionele aanpak”, vertelt Jacob Kolk, algemeen directeur van Nieuwenhuis Bouw. “Binnen de traditionele aanpak krijg je als aannemer een bestek en tekeningen en dat voer je uit. In een bouwteam is er sprake van intensieve samenwerking. Alle bouwteampartners brengen hun knowhow in met inzicht in het grote plaatje. Onze taak is hiermee verschoven naar coördinatie en bouwkundig advies.”
Bedrijfsleider Albert Bakker kan moeiteloos meerdere voorbeelden opsommen van beslissingen die door deze aanpak zijn bijgesteld. “De kleurenschema’s voor het auditorium en de afwerking van de betonnen tribune-elementen zijn bij nader inzien aangepast. Het criterium ‘stof’ ging door voortschrijdend inzicht van ‘stofarm’ naar ‘stofvrij’. Kennis en ervaring opgedaan tijdens eerdere grote projecten waren een vertrekpunt voor het ontwerp van de installaties. Met behulp van de toegepaste temperatuuroverschrijdingsberekening zijn de productiehal en het auditorium voorzien van de beste verwarmings- en koelinstallatie.”
Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in aantocht was project Inventum tevens een pilotproject voor de toepassing van deze wet. Was Nieuwenhuis Bouw er klaar voor om de kwaliteit van bouwmaterialen en bouwprocessen per project te borgen? “Door eerdere BREEAM- en GPR-projecten waren we al bekend met het borgen van kwaliteit. Nu weten we dat deze wet ook zorgt voor veel extra administratie”, vertelt Bakker. “Daarnaast was ik positief verrast over de vakkennis van de externe onafhankelijke. Binnen het bestaande ambtenarenapparaat heb ik weleens mijn twijfels over de vakkennis aan de andere kant van het bureau.” En over de toepassing van de wet: “Die is nog erg rigide. Als de kwaliteit voor 99,9% geborgd is, is het onmogelijk om het definitieve certificaat te krijgen. Hier past mijns inziens nog wat ruimte voor nuancering.” Maar over het verloop van het bouwproces geen onvertogen woord. “Het was een zoektocht naar de beste oplossingen en het was fantastisch om dit samen te doen met de opdrachtgever en een team van deskundigen. Het pand was hierdoor vanaf het eerste moment hun eigen pand.”