Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
6.500 m³ houten vloeren, balken en kolommen voor Mediavaert
Met ‘Mediavaert’ geven DPG Media en haar ontwikkel- en bouwpartners een positieve impuls aan het mediabedrijf, de omliggende campus én het milieu. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

6.500 m³ houten vloeren, balken en kolommen voor Mediavaert

Aan de Van der Madeweg in Amsterdam-Duivendrecht wordt gebouwd aan één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen ter wereld: het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. Met ‘Mediavaert’ geven DPG Media en haar ontwikkel- en bouwpartners een positieve impuls aan het mediabedrijf, de omliggende campus én het milieu. Dankzij de toepassing van 6.500 m³ hout in de constructie heeft de nieuwbouw slechts een geringe CO2-uitstoot.

0852 Mediavaert ©Ossip
Inmiddels is de structuur van de nieuwbouw gereed. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Voor een creatief bedrijf als DPG Media is het belangrijk dat medewerkers elkaar ontmoeten, stimuleren en inspireren. En dat gaat nu eenmaal beter als je bij elkaar zit, vertelt Mark Willemsen, projectmanager bij DPG Media. “Mediavaert vervult deze rol en voegt de medewerkers van onze locaties in Hoofddorp, Amsterdam-Centrum en de Kauwgomballenfabriek samen met de drukkerij aan de Joan Muyskenweg.” Waar de huidige locaties ‘standaard’ kantoorgebouwen met een starre inrichting betreffen, biedt de maat en schaal van Mediavaert straks de mogelijkheid om flexibel met clusters en afdelingen te schuiven. Bovendien voldoet de nieuwbouw aan de nieuwste bouwfysische en energetische eisen. Groenvoorzieningen in, op én rond het gebouw zorgen voor een fijne werksfeer en bevorderen het welzijn en de gezondheid van medewerkers.

0868 Mediavaert ©Ossip
Alle vloeren, balken en kolommen zijn uitgevoerd in hout en blijven grotendeels zichtbaar. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Locatie, vorm en functionaliteit

Inclusief de tweelaagse parkeergarage meet de nieuwbouw van DPG Media ruim 44.000 m². In totaal wordt 26.000 m² aan kantoren ingericht voor de medewerkers van o.a. Het Parool, de Volkskrant, Trouw, NU.nl, Tweakers, vtwonen en Libelle. Daarnaast omvat het gebouw meerdere video-, foto- en podcaststudio’s, radio-opnamestudio’s voor Qmusic, vergaderzalen, restaurants en een eventlocatie aan de Duivendrechtsevaart. Om de juiste locatie voor de nieuwbouw te bepalen en om vorm en functionaliteit goed af te stemmen, nam DPG Media al in een vroeg stadium contact op met architect Team V Architectuur en vastgoedontwikkelaar Being. “Vanaf het eerste moment was er een klik met Being”, vertelt Willemsen. “De proactieve en ambitieuze manier van denken en het snelle schakelen spraken ons enorm aan.” Waar Being haar ontwikkelexpertise inzette, werd voor het projectmanagement tijdens de realisatie de samenwerking gezocht met Drees & Sommer. “Gezamenlijk hebben we diverse (binnenstedelijke) locaties verkend en onze wensen en ideeën leken onhaalbaar, totdat het parkeerterrein van onze eigen drukkerij onder de aandacht kwam. Wat zouden we hiermee kunnen? Over een klein jaar kan iedereen het zien!”

“Het gebied Werkstad OverAmstel is volop in ontwikkeling”, vertelt Wietse den Hartog, technisch ontwikkelaar bij Being. “Bovendien beschikt DPG Media over voldoende eigen grond voor de nieuwbouw en past de realisatie uitstekend in het bestemmingsplan. De keuze om op deze locatie te bouwen, was dan ook snel genomen.” En snelheid was geboden, omdat DPG Media al in 2024 wilde verhuizen. “Om de snelheid in het project te brengen én te houden, is behalve een geschikte locatie ook een goed team noodzakelijk”, benadrukt Den Hartog. “In 2020 hebben we in een ontwerpteam met o.a. Team V Architectuur, Arup, DGMR en DELVA Landscape Architecture & Urbanism het voorlopig, definitief en technisch ontwerp uitgewerkt. Vervolgens hebben we eind dat jaar een aantal aannemers benaderd, met de vraag of zij de tijd, kennis en middelen hadden voor dit bijzondere hout-hybride project. Hieronder was ook BESIX Nederland, dat ook het hoofdkantoor van DPG Media in Antwerpen realiseerde.”

0806 Mediavaert ©Ossip

Hout-hybride constructie

BESIX kwam begin 2021 aan boord, op het moment dat op het drukkerijterrein werd gestart met de sloopwerkzaamheden en het bouwrijp maken van de grond. “We zijn meteen diep in het project gedoken en hebben het technisch ontwerp vertaald naar een haalbaar en maakbaar uitvoeringsontwerp”, vertelt Lieven van Sande, projectmanager bij BESIX Nederland. “Vervolgens zijn we eind 2021 gestart met de bouw van de parkeerkelder.” De kelder is volledig uitgevoerd in beton, vertelt hij. “Daarboven is gekozen voor een hout-hybride constructie, die in slechts zeven maanden tijd is opgetrokken.” Alle vloeren, balken en kolommen zijn uitgevoerd in hout en blijven grotendeels zichtbaar. “De drie kernen zijn gemaakt van beton, terwijl voor de uitkraging is gekozen voor een staalconstructie. Op de houten vloeren is een druklaag gestort, die de natuurlijke beweging van hout ondervangt en de noodzakelijke stijfheid garandeert.” Ook draagt de druklaag bij aan de gewenste geluidswering.

Sneller, lichter en beter

De keuze voor hout is met name ingegeven door de snelheid waarmee gebouwd kan worden, vertelt Willemsen. “In de ruwbouwfase kon 1.400 m² vloer per week gerealiseerd worden, inclusief balken en kolommen! Ook is het materiaal aanzienlijk lichter dan beton, waardoor de fundering minder belast wordt. Bovendien is hout bijzonder én beter voor het milieu.” In vergelijking met traditionele bouwmethoden zoals betonbouw, levert 

de productie van hout aanzienlijk minder CO2- en stikstofuitstoot op. De Hartog: “Hout is een hernieuwbaar product. Tijdens hun groei nemen bomen CO2 op, dat in het materiaal blijft opgeslagen. Ook na verwerking.” Voor de constructie van het nieuwe hoofdkantoor is 6.500 m³ hout gebruikt, weet Van Sande. Afhankelijk van de houtsoort, zit in een m³ hout ruim 622 kg CO2 opgeslagen. Uitgaande van 6.500 m³, houdt Mediavaert dus 4.043.000 kg CO2 vast! “Dit is ruim voldoende om het beton van de kernen en druklagen te compenseren.” Ook draagt het gebruik van hout bij aan een esthetisch prettige werkomgeving.

Nieuwe tak van sport

“Zeker in de ontwikkelfase was houtbouw een relatief nieuwe tak van sport”, benadrukt Den Hartog. “Kennis en technieken waren beperkt, maar het is ons gelukt om de juiste partners met de juiste expertise aan ons te binden. Hierdoor konden we van meet af aan bewuste (ontwerp)keuzes maken en risico’s ondervangen.” 

Als voorbeeld noemt hij het lichte gewicht. “Normaliter duwt de bovenbouw de kelder de grond in en moet je middels paalfunderingen voorkomen dat het gebouw verzakt. In onze situatie echter moesten we juist opdrijven van het gebouw voorkomen. En zo zijn er nog tal van verschillen te noemen, ook met betrekking tot de uitvoering.” Zo is het maken van extra sparingen in balken bijvoorbeeld niet mogelijk, vertelt van de Sande. “Ook voor BESIX was houtbouw een nieuwe tak van sport. Daarom hebben ook wij zorgvuldig gezocht naar geschikte partners. Om bouw en installaties tot in detail af te stemmen, hebben wij bovendien hoog ingezet op BIM. Deze aanpak heeft zeer goed uitgepakt. Tijdens de bouw hebben zich geen grote
clashes voorgedaan.”

Inmiddels is de structuur van de nieuwbouw gereed en is het gebouw wind- en waterdicht. De afbouw is in volle gang en na de bouwvak start BESIX met de commissioning. Begin 2024 moet het gebouw worden overgedragen aan DPG Media, maar eind september al staat de eerste vooroplevering gepland. Op dat moment start het mediabedrijf in eigen beheer met de afbouwwerkzaamheden (fit-out). “Inmiddels zijn we druk bezig met het interne miningproces, om te inventariseren welke meubels en apparatuur een toekomst kunnen krijgen in onze nieuwbouw”, vertelt Willemsen. “In het tweede kwartaal van 2024 gaan we inhuizen.”

Voorschot op de toekomst

Met de realisatie van Mediavaert nemen DPG Media en haar ontwikkel- en bouwpartners een voorschot op de toekomst. In navolging van de 6.500 m³ hout leveren de toepassing van (deels) gerecycled beton, in Nederland geproduceerde keramische gevelpanelen, een WKO met warmtepompen, zonnepanelen en een flexibel installatieconcept hier een belangrijke bijdrage aan. Bijzonder is ook de aandacht voor groen, met meerdere daktuinen, een groene omloop en een groen interieur met dertien bomen van 4,5 en 6 meter hoog. “Rondom het gebouw zorgt de landschapsarchitect voor een mooie groenafwerking, waarin ook de drukkerij wordt meegenomen”, besluit Den Hartog. “Bovendien zijn we samen met de gemeente aan het onderzoeken of en hoe ook de omgeving vergroend kan worden. Daarmee is Mediavaert niet alleen een bijzonder gebouw, maar ook een katalysator voor de omgeving.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever DPG Media
  • Ontwikkelaar Being
  • Architect Team V Architectuur
  • Hoofdaannemer BESIX Nederland
  • Technisch adviseur/projectmanagement Drees & Sommer
  • Constructeur Arup
  • Installatie-adviseur Arup
  • Bouwfysica/duurzaamheidsadviseur DGMR
  • Kwaliteitsborging Seconed
  • Houtbouw Wiehag
  • Installaties Van Dorp projecten en SDR Elektrotechniek
  • Trappen Trappenfabriek Vermeulen
  • Landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture & Urbanism
  • Projectmanagement fit-out Brink

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten