Voor haar nieuwe bedrijfspand had Avedko uitgesproken ideeën. Het moest een blikvanger worden en een plek waar iedereen graag naartoe gaat. Maar ook een duurzame plek, met een fijne werksfeer. Tegelijkertijd moest het productieproces hierin centraal staan. In een hybride gebouw werden alle wensen waargemaakt.
Avedko is gespecialiseerd in RVS-plaatwerk. Op een perceel van ruim 8.000 m2 op bedrijventerrein Dordtse Kil in Dordrecht realiseert zij een nieuw bedrijfspand met drie bouwlagen. De bedrijfshal met productieruimtes bestrijkt hiervan 5.200 m2; het kantoor 1.700 m2. Het hoofdkantoor wordt gevestigd in een zwevend element boven het gebouw. Kenmerkend voor het ontwerp is de mix van materialen. Betonnen kolommen, gelamineerd houten spanten en deels stalen, deels betonnen gevels zorgen voor een stijlvol en dynamisch aanzicht.
Toen Hercuton als aannemer in beeld kwam, was er al een schetsontwerp. Enerzijds deed zij er alles aan om dit te respecteren; anderzijds trok zij de detaillering en technische uitvoering naar zich toe. Zij werkte schouder aan schouder met haar opdrachtgever en droeg optimalisaties aan waar mogelijk. “Avedko wilde iets bijzonders”, vertelt Ron Drijver, commercieel manager van Hercuton. “Maar dat is een rekbaar begrip. Tijdens intensieve gesprekken kwamen we erachter wat het begrip ‘bijzonder’ voor Avedko betekende. Daarna konden we met voorstellen komen. Het idee voor een hybride bouw – ook gunstig voor de brandveiligheid – bleek een schot in de roos, evenals de vele ramen in de gevel.”
Om aan de installatietechnische wensen te voldoen, bracht Hercuton – samen met Avedko en Hoppenbrouwers Techniek – vergelijkbare referentieprojecten. “We waren daar heel open in en dat werd gewaardeerd.”
Zo ontstond het totaalpakket van installaties, waarvan het gedeelte ten behoeve van het productieproces reeds door Avedko was ingekocht en het overige gedeelte in overleg werd aangekocht. Met behulp van BIM werden de installaties professioneel gekoppeld. Daarnaast dacht Hercuton mee over de sfeer, routing en duurzaamheid.
Om de uitvoeringsfase in alle opzichten te optimaliseren, koos Hercuton voor een integrale aanpak. Zij beperkte zich niet tot het bouwproject, maar had ook oog voor de omgeving. “De bouwlocatie ligt in de buurt van een aantal woningen”, vertelt Bram Odijk, planontwikkelaar van Hercuton. “Dit vraagt om een open communicatie over bijvoorbeeld logistieke ongemakken en geluidsoverlast. Er staan ook hoogspanningskabels. Al dit soort factoren hebben we van tevoren in kaart gebracht en de gevolgen hiervan zijn uitgewisseld met opdrachtgever, gemeente en bewoners.”
De wens om een plezierig gebouw neer te zetten, werd regelmatig herhaald. Maar de term ‘plezierig’ is al net zo breed als de term ‘bijzonder’ en dus bleef Hercuton in gesprek, totdat haar volledig duidelijk was wat werd verstaan onder een ‘plezierig pand met beleving’. En blijkbaar met succes. “Het pand staat nu voor 95% en Avedko geeft aan dat dit aan alle verwachtingen voldoet.”