Al jaren wordt er in Oss over gesproken: de renovatie van het lelijkste gebouw van de stad, het oude V&D-pand. BodemBouw ging als één van de eerste partijen aan de slag op de bouwplaats bij het Walkwartier. Projectleider Djordy van den Eijnde vertelt over de bouwkuip voor de realisatie van de kelder onder het pand en de uitdagingen en risico’s die dat met zich meebrengt.
BodemBouw heeft een bouwkuip gerealiseerd zodat het Walkwartier volledig onderkelderd kon worden. “En dat is een enorme oppervlakte”, legt Van den Eijnde uit. “Het maken van een kelder is altijd een grote uitdaging. Zeker als het in de binnenstad is, zoals hier in Oss.”
In eerste instantie zou de bouwkuip gemaakt worden met een damwand en een waterglasinjectielaag als onderafdichting. Die laag wordt horizontaal in de grond aangebracht, zodat het grondwater niet in de bouwkuip stroomt. Zo is het risico voor de omgeving beperkt omdat het grondwater op niveau blijft. Van den Eijnde: “Toch is waterglas een risicovolle techniek. In Oss was bijvoorbeeld de oppervlakte te groot en de grondslag niet homogeen genoeg om dat goed te kunnen doen.”
Vaak kiezen bedrijven te snel voor een standaard damwand, stelt Van den Eijnde. “Maar wij kijken naar het hele plaatje: welke grondopbouw is er? Wat is de benodigde diepte? En de grondwaterstand? Zijn er gevoelige objecten in de buurt? Ieder project en iedere locatie is weer anders. Met onze praktijkkennis weten wij precies in welke grond je wat voor type bouwkuip kunt realiseren.” Het uiteindelijke idee? “In Oss zijn natuurlijk waterremmende lagen in de grond aanwezig, zoals leem. Die liggen echter op zo’n 18 tot 20 meter onder het maaiveld. Daarboven ligt een dikke laag hard zand. Je kunt in principe een bouwkuip realiseren zonder WG-injectielaag als je bij die diepere waterremmende lagen kunt komen. Maar zo diep als hier in Oss kun je geen damwand aanbrengen, zeker niet in de binnenstad.”
BodemBouw koos daarom voor het Cutter Soilmix-syteem. “Met het CSM-systeem kunnen we trillingsvrij op een relatief eenvoudige manier door de hardere zandlagen frezen om zo de waterremmende leemlagen te bereiken, zonder dat de omgeving risico loopt of overlast ervaart. En omdat je alleen de wanden voor het bovenste gedeelte hoeft te wapenen en versterken (het onderste gedeelte hoeft alleen water te keren), is dit ook nog eens een vrij economische optie.”
De alternatieve oplossing van BodemBouw is niet alleen veiliger en betaalbaarder, maar zorgt ook voor minder stikstofuitstoot. “Je gebruikt minder technieken voor één bouwkuip. Dat levert meer stikstofbesparing op dan dat je inzet op elektrisch materieel.”
BodemBouw is het wel gewend om flinke projecten te realiseren, maar de grootte van de kelder bij het Walkwartier was voor haar uniek. “Dat was uitdagend in het begin. Het blijft altijd spannend als je met een alternatief idee komt. Je hoopt dat het werkt én dat de samenwerkende partijen het accepteren. Uiteindelijk bleek gelukkig dat het perfect paste. En dan heb je een win-winsituatie voor iedereen.”