Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Voorzieningencluster gaat afbouwfase in
Overzichtsfoto van het nieuwe Voorzieningencluster. (Beeld: Egbert de Boer)

Voorzieningencluster gaat afbouwfase in

Een nieuwe plek om te leren, sporten, wonen en ontmoeten

Nieuwbouwwijk Westergouwe in Gouda komt steeds meer tot leven. In navolging van woonbuurten Westergouwe fase 1 t/m 4 en De Kolk fase 1 en 2 wordt druk gebouwd aan Voorzieningencluster Westergouwe, dat vanaf eind 2025 ruimte biedt aan een Kindcentrum (basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang), moderne sportvoorzieningen en een parkeergarage. Bovenop het gebouw komen bovendien 42 sociale huurappartementen. “De ruwbouw van het appartementendeel is bijna gereed”, vertelt Jasper Dekker, projectleider bij Slokker Bouwgroep. “Bovendien zijn we druk bezig met het sluiten en afwerken van de daken van het Kindcentrum. Het eerste deel van het metselwerk is gereed en inmiddels is binnen gestart met de eerste afbouwwerkzaamheden.”

©egbertdeboer.com HR20250214 3331 kopie
Voor het casco van het Kindcentrum is gebruik gemaakt van gewichtsbesparende breedplaatvloeren. Inmiddels is de ruwbouw van het appartementendeel bijna gereed.

Slokker Bouwgroep kreeg de bouw van Voorzieningencluster Westergouwe gegund na een aanbesteding, vertelt Dekker. “Wij zijn na de DO+-fase ingestapt in het bouwteam met opdrachtgevers Gemeente Gouda (Kindcentrum, sportvoorzieningen en parkeergarage) en Woonpartners Midden-Holland (appartementen), architectenbureau BDP, adviseurs Mobius (akoestiek en bouwfysica) en Nelissen (installaties) en ingenieursbureau SWINN. We hebben het definitief ontwerp uitgewerkt naar een technisch ontwerp en uitvoeringsgereed ontwerp, waarna we in april 2024 met de bouw zijn gestart.”

BIM-model voor kwaliteitscontrole

Slokker Bouwgroep heeft het UO van het voorzieningencluster volledig uitgewerkt in 3D/BIM en alle projectdata uitgewisseld met haar eigen medewerkers, onderaannemers én leveranciers. “Hierdoor konden knelpunten vroegtijdig worden opgespoord en opgelost en worden faalkosten op de bouw voorkomen”, aldus Dekker. “Voor de informatie-uitwisseling maken wij gebruik van een centraal en gebruiksvriendelijk documentmanagementsysteem, waarin alle werkplannen, ontwerp- en werktekeningen, uitvoeringsinspecties, et cetera worden opgeslagen. Dit is de basis voor het gehele bouwproces. Bovendien ontstaat hiermee direct een digitaal bouwdossier voor de kwaliteitsborging.”

Scherm­afbeelding 2025 04 25 om 12.52.09 kopie 1
De diverse gebouwfuncties zijn straks duidelijk afleesbaar. (Beeld: BDP)

Combinatie van traditioneel en prefab

In totaal omvat het voorzieningencluster bijna 13.000 m² bvo, waarvan het Kindcentrum bijna 8.000 m2 in beslag neemt, de parkeergarage circa 1.400 m2 en de sociale huurappartementen circa 3.600 m2, illustreert Dekker. “De nieuwbouw is gefundeerd op prefab heipalen. Hier bovenop hebben wij in het werk de fundering gemaakt, waarbij grote aantallen poeren zijn verwerkt. Vervolgens is de begane grondvloer gelegd en konden we het Kindcentrum verder opbouwen.” Voor het Kindcentrum is gebruik gemaakt van gewichtsbesparende breedplaatvloeren, in combinatie met betonkolommen in het gebouw en staalkolommen ter plaatse van de gevels. “Ook zijn prefab en in het werk gestorte betonwanden toegepast.” Bijzonder in het Kindcentrum is met name de grote vide boven de tribunetrap met lichtkoepel, die voor maximale daglichttoetreding zorgt.

Voor de parkeergarage is grotendeels gewerkt met prefab beton, aldus Dekker. “Bijvoorbeeld voor de kolommen en liggers. Ook zijn enkele in het werk gestorte wanden gemaakt.” Voor de vloeren is gekozen voor kanaalplaatvloeren, vertelt hij, terwijl de appartementen beschikken over prefab breedplaatvloeren en in het werk gestorte wanden en kolommen. “Aan de buitenzijde van de bovenste 38 appartementen hangen prefab balkons met een aangestorte betonnen borstwering, waarin de steenstrips netjes zijn ingestort. Deze balkons zijn middels Isokorf verankeringen ingestort in de betonvloeren.” De onderste vier appartementen beschikken over een terras op het dak van het Kindcentrum.

Duidelijk afleesbare functies

Aan de basis van alle gevels liggen HSB binnenspouwbladen, besluit Dekker. “Het gros van de buitengevels wordt afgewerkt met metselwerk, waarbij een bijzonder verband (lamellenmetselwerk) voor een spannend reliëf en schaduwwerking zorgt. Bovendien wordt op veel plekken verticale Oregon Pine houten gevelbekleding aangebracht. De sporthal wordt voorzien van wit buitenstucwerk met ingewerkte tegels in een specifiek rasterpatroon, terwijl de parkeergarage een strekmetalen gevel met een cortenstalen vloerrand krijgt. Hierdoor zijn de diverse functies duidelijk afleesbaar.” Nestkastjes in de gevel dragen bij aan de wens voor een natuurinclusief gebouw, terwijl zonnepanelen op het dak en een centrale warmteopwekking met warmtepompen een duurzame en energieneutrale exploitatie mogelijk maken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten