Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wonderwoods levert nieuwe inzichten in WKO’s
Wonderwoods was een project vol uitdagingen. Ook met betrekking tot de bodem.

Wonderwoods levert nieuwe inzichten in WKO’s

Innovatief onderzoek naar de invloed van bouw- en bemalingsactiviteiten

In de Utrechtse binnenstad, waar elke meter telt, werkte CRUX Engineering mee aan Wonderwoods – een project met letterlijk en figuurlijk veel voeten in de aarde. “Bij elk project werken we met de grond als bondgenoot, maar in een dichtbevolkt gebied als Utrecht vraagt dat om extra precisie”, vertelt Thomas Sweijen, Specialist Geohydrologie bij CRUX.

CRUX is gespecialiseerd in advies op het gebied van geotechniek, geohydrologie, bodem en energie. Het bedrijf biedt maatwerkoplossingen voor projecten in complexe bouwomgevingen door heel Nederland én daarbuiten. “Onze aanpak start bij het ontwerp en stopt pas bij de laatste bouwhandeling”, legt Sweijen uit. “We hebben oog voor de impact op de omgeving, want ondergronds bouwen is méér dan een fundering realiseren; het is een samenspel tussen techniek en natuur.” 

Precisiewerk in een drukke ondergrond 

Wonderwoods was een project vol uitdagingen. Middenin Utrecht, waar gebouwen en ondergrondse energiesystemen dicht op elkaar staan, moest de bouw veilig én duurzaam plaatsvinden. CRUX was verantwoordelijk voor het complete geotechnische en geohydrologische pakket, waaronder het ontwerp van de bouwkuip, het funderingsadvies, de geohydrologische analyses en een uitgebreide zettingsanalyse. “We moesten de invloed van de fundatie en bouwkuip op de omliggende ondergrond zorgvuldig onderzoeken”, vertelt Sweijen. De warmte-koude-opslagsystemen (WKO’s) die zich op slechts enkele meters van de bouwkuip bevonden, gaven het project een extra uitdaging. Deze WKO’s zijn essentieel voor het energiebeheer in de stad en een verstoring heeft grote gevolgen. CRUX werkte nauw samen met de gemeente Utrecht en de eigenaren van deze systemen om de werking te garanderen. Sweijen legt uit: “We moesten niet alleen rekening houden met de grondvervorming, maar ook met chemische reacties, de waterkwaliteit en de levensduur van de bronnen ten gevolge van bodeminjecties en bemalingen. Een zorgvuldige risico-afweging, procesbeheersing en omgevingsmonitoring heeft het ervoor gezorgd dat de bronnen intact zijn gebleven.” 

Graven naar kennis 

Sweijen is ook universitair docent en nam de ervaringen van Wonderwoods mee de collegebanken in. “Dit project leverde inzichten en vraagstellingen op die we nu met studenten verder onderzoeken. We kijken samen naar hoe we interacties in de drukke ondergrond beter kunnen begrijpen en doorontwikkelen.” Wonderwoods staat nu niet alleen stevig op de Utrechtse bodem, maar vormt ook een bron van inspiratie voor de volgende generatie ingenieurs.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten