Station Ede-Wageningen (EdesPoort) wordt vernieuwd. De bestaande perrons zijn verbreed, er is een nieuwe perronkap gebouwd en er kwam een nieuw stationsgebouw met fietsenstalling. Buiting Staalbouw leverde en plaatste de staalconstructies voor de perronkappen, de vloeren, het stationsgebouw en de markante klokkentoren. Het nieuwe station wordt eind 2024 opgeleverd. “Het plaatsen van de kap vereiste een enorme logistieke actie.”
Buiting Staalbouw werkte zo’n anderhalf jaar aan het project, dat met de toren bij de hoofdentree van het station een uniek herkenningspunt krijgt. In totaal wordt er zo’n 600 ton aan staal gebruikt, vertelt directeur Louis Buiting van Buiting Staalbouw. “De stationskap bestaat uit driehoekige uit plaat samengestelde kolommen, waaraan zware consoles worden gelast waarop de kapdelen liggen. Hoofdaannemer Van Wijnen vroeg ons om deze 23 houten kappen, die zo’n zestig ton per stuk wegen, te monteren. Daarnaast plaatsten we een 35 meter hoge klokkentoren.”
Om de overlast voor reizigers te beperken, werd het zware werk deels uitgevoerd tijdens vier weekenden, waarin het treinverkeer werd stilgelegd. Zo’n tien tot vijftien monteurs werkten in die buitendienststellingen in ploegendiensten dag en nacht door. Doordat de kapdelen een enorm gewicht hebben, werd een zware rups-hijskraan ingezet, die tachtig ton op honderd meter kon tillen. Buiting: “Dat vereist een enorme logistieke actie. Omdat de hele kap in een weekend gemonteerd moest worden, lag alles voorgemonteerd klaar. Tijdens het hijskraantransport was de naastgelegen weg afgesloten. Mede door de stalen hulpconstructie waren de kappen stabiel en maatvast en konden we ze probleemloos wegzetten. Het was een meer dan serieuze uitdaging, maar de samenwerking met de andere partijen verliep perfect. We hebben heel plezierig samengewerkt met zowel de opdrachtgever als het kraanbedrijf. Daardoor zijn de buitendienststellingen goed verlopen en waren we steeds op tijd klaar.”
Buiting Staalbouw werkt regelmatig voor ProRail. Zo was het bedrijf eerder betrokken bij de nieuwbouw van stations in Utrecht en Zwolle. Daarbij heeft het bedrijf veel ervaring met complexe staalconstructies opgedaan. Toch is elk project weer anders. “Het lastige aan deze stationskap was dat de stabiliteit enkel zit in de middenkolommen. Hiervan zijn er zes momentvast ingeklemd op de fundering, de overige middenkolom en de veertien zijkolommen zijn allen pendelkolommen. Om de stabiliteit en maatvastheid in de bouwfase te kunnen garanderen, hebben we honderd ton aan hulpstaal toegevoegd.”