Toen Leen Menken Foodservice Logistics wilde uitbreiden met een vrieshuis, was RBK Group de logische keuze. Het foodservicebedrijf is namelijk al ruim 20 jaar klant en schakelde RBK nu opnieuw in voor het ontwerpen en uitwerken van het vrieshuis. Hans van den Hoorn, architect bij RBK Group, vertelt over dit project.
RKB Group is een adviesbureau en automatiseringsbedrijf uit Deventer dat al ruim 40 jaar gespecialiseerd is in de voedingsindustrie. RBK heeft niet alleen bouwkundige expertise, maar weet ook alles over installaties en vergunningen en ontwikkelt daarnaast ook eigen software. “Op het gebied van ontwerp, advies en automatisering zijn we een soort one-stop-shop voor de voedingsindustrie. Hierdoor zijn onze klanten niet afhankelijk van verschillende leveranciers en partijen”, vertelt Van den Hoorn. “We vinden het belangrijk om niet alleen te kijken naar de bouwopgave, maar ook naar het toekomstige gebruik. Voor een (energie-)efficiënt en goed functionerend gebouw is een integrale blik op het gebouw en zijn installaties cruciaal.”
Het ontwerpen van het nieuwe vriesgebouw maar ook de softwarebesturing van de koelinstallatie was voor RBK gesneden koek, vertelt Van den Hoorn. “De koel- en vrieswereld is voor ons niet uniek, maar juist onze expertise. De uitdaging lag vooral in de locatie, omdat we rekening moesten houden met een bestaand gebouw, een krap bouwperceel en de groeiambities van onze opdrachtgever. Dit heeft onder meer geleid tot de grote uitkraging aan de voorzijde van het gebouw.”
Dat er meer creatieve oplossingen werden bedacht, blijkt in de straatgevel van het vrieshuis. “De opdrachtgever wilde graag ramen aan de voorzijde van het gebouw. De binnentemperatuur is hier echter -20°C, en je wilt uiteraard voorkomen dat de ramen gaan condenseren of bevriezen. Na wat gepuzzel met dubbele ramen en verwarming, is het toch gelukt om de orderpickruimtes zo te voorzien van daglicht.”
Het nieuwe vrieshuis is volgens Van den Hoorn gebouwd met oog voor duurzaamheid. “Grote koel- en vriesruimtes vragen uiteraard veel energie. We hebben er voor gekozen om geen nieuwe machinekamer te bouwen, maar om – met de nodige aanpassingen – gebruik te maken van de bestaande machinekamer en koelinstallatie van de buurman. Dit scheelt ruimte in het nieuwe gebouw, en zorgt er ook voor dat er maar één installatie van energie voorzien hoeft te worden. Verder wordt een groot deel van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen op het dak, en de warmte die vrijkomt uit de koelinstallatie gebruiken we voor de verwarming van de kantoren. Tot slot is ook de besturing en regeling van de centrale koelinstallatie door RBK verzorgd. Op deze manier bespaart Menken fors op het energiegebruik en de energiekosten.”