Een groeiend aantal studenten en de behoefte aan grotere en flexibelere onderwijsruimtes vormden de aanleiding voor de bouw van Echo, het nieuwste onderwijsgebouw van Technische Universiteit Delft. UNStudio ontwierp het duurzame gebouw dat opvalt door de flexibele gebruiksmogelijkheden en open inrichting. In het interieur is bamboe het meest in het oog springende materiaal.
Bamboe is een mooi en milieuvriendelijk product. De zogenaamde bamboe ribben, die in het hele gebouw terug komen, dragen voor het oog de verschillende bouwlagen. Ruim 3.500 m² bamboe werd toegepast in de vloeren, meubels en wand- en plafondafwerking. Architect Ben van Berkel van UNStudio, licht toe: “Wij hebben gekozen voor bamboe omdat het een uiterst hernieuwbaar en duurzaam materiaal is. Bamboe is een mooi en milieuvriendelijk product dat we steeds vaker gebruiken in onze huidige projecten.”
De duurzaamheidsambitie van TU Delft is ambitieus: in 2030 moet de campus CO2-neutraal en circulair zijn. Bouwprojecten zoals het in mei 2022 in gebruik genomen Echo onderwijsgebouw moeten daarom aan zeer hoge eisen voldoen.
Echo is het eerste energieleverende gebouw op de campus dankzij zonnepanelen, efficiënte isolatie en thermische opslag. Projectmanager Bouw van TU Delft Kübra Öztürk verklaart: “Een duurzaam onderwijsgebouw vraagt ook om duurzaam materiaalgebruik en een duurzame inrichting. Als bouwmaterialen werden onder meer bamboe en gerecyclede petflessen gebruikt. En maar liefst negentig procent van het meubilair in het pand is hergebruikt.”
De grootste uitdaging voor MOSO was de uniformiteit in de kleurtoon van de bamboe materialen. Bamboe plaatmateriaal en fineer werd geproduceerd in verschillende fabrieken in China en in Europa door verschillende bedrijven verwerkt tot vloeren, meubels en wandafwerking.
MOSO hield hierbij, waar mogelijk, de regie over de leveringen. Paul Vriend, commercieel manager Benelux legt uit: “De productie en verwerking van bamboe bepaalt grotendeels de kleurtoon van het eindproduct, die van zeer licht tot zeer donker kan uitvallen.
Waar sommige ontwerpers en gebruikers juist een combinatie van kleurtonen wensen, is hier gekozen voor een geheel binnen één kleurrange. Als we naar het grote geheel kijken, dan zijn wij tevreden met het resultaat, maar weten we nu nog beter waar in de supply chain de werkelijke uitdagingen liggen.”