In Amsterdam wordt het voormalige Slotervaartziekenhuis getransformeerd naar een nieuw Centrum voor Zorg (CVZ) Slotervaart. Onderdeel van de werkzaamheden is de renovatie van het karakteristieke Kruisgebouw, met een totale oppervlakte van ca. 44.000 m² BVO. In het gebouw zullen diverse ‘care’, ‘cure’ en zorg-onderwijsfuncties worden ondergebracht. Ook zal er een restaurant gerealiseerd worden. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het schoonmaken en hoogwaardig isoleren van de gebouwschil, waarbij op 9 verdiepingen de kozijnen worden vervangen. In totaal gaat het om ca. 9.000 m² kozijnen, die Alkondor Hengelo vervangt in opdracht van hoofdaannemer MedicomZes (een onderdeel van VolkerWessels). Aan de basis van de nieuwe kozijnen liggen de aluminium profielsystemen van WICONA.
WICONA is al in een zeer vroeg projectstadium door opdrachtgever Zadelhoff en architect INBO Amsterdam betrokken, vertelt projectmanager Raimond Stassen. “Zowel de opdrachtgever als architect waren zeer gecharmeerd van een kozijnoplossing in gerecycleerd aluminium, waarin WICONA voorloper is. Al onze aluminium profielen bestaan voor ten minste 80% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer schroot), dat afkomstig is uit de ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Verspreid over twee productielocaties in Europa wordt alle vrijgekomen aluminium schrootafval zorgvuldig gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt/omgesmolten voor de productie van nieuwe en hoogwaardige aluminium bouwsystemen. Hiermee zijn architecten, ontwikkelaars, aannemers en eindgebruikers verzekerd van een duurzaam product en wordt de CO2-reductie naar een nieuwe level getild.”
Naast de mogelijkheden van gerecycleerd aluminium heeft WICONA summier meegedacht over de detailleringen in het project, vertelt Stassen. “Een traject dat na de aanbesteding verder is verfijnd door hoofdaannemer MedicomZes en gevelbouwer Alkondor Hengelo.” De circulaire ambitie van MedicomZes was ook de grootste trigger om uiteindelijk de renovatie van de gevelkozijnen aan Alkondor Hengelo te gunnen, vertelt adjunct-directeur Jan Bergman. “Als organisatie hebben wij een prominente plek veroverd in de circulaire gevelwereld. Wij investeren in de ontwikkeling van circulaire gevelconcepten die de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseren, terwijl waardevernietiging tot een minimum wordt beperkt. Een mooi voorbeeld hiervan is Ciskin; een zeer compleet en circulair gevelsysteem dat we in nauwe samenwerking met WICONA en de Groot en Visser hebben ontwikkeld.”
In het Kruisgebouw is gekozen voor het duurzame WICLINE 75 TOP systeem. “Het voormalige Slotervaartziekenhuis is in 1975 in gebruik genomen en heeft een specifieke architectuur, die men zoveel mogelijk wilde behouden”, vertelt Bergman. “Dit konden wij realiseren met enkele projectspecifieke aanpassingen op een bestaand WICONA-systeem. Dankzij de WICLINE 75 TOP krijgen de gevels van het Kruisgebouw een nieuwe, strakke en frisse uitstraling. Bovendien wordt dankzij dit thermisch geïsoleerde raamsysteem de isolatiewaarde verhoogd van Uw = 2,5/3 naar Uw = 1,4, met toepassing van normaal isolatieglas. De dunne maar uitstekend isolerende VIP-panelen (36 mm) ter plaatse van de borstweringen dragen hier eveneens aan bij.”
Bijzonder in dit project is dat de puien horizontaal aan elkaar worden gekoppeld, vertelt hij. “Waar je normaal gesproken een aluminiumkozijn in een stelkozijn trekt, wordt hier alleen aan de onder- en bovenzijde een houten stellat aangebracht. Alle kozijnen worden vervolgens met speciale systeemdichtingen verbonden. De sterkte en stijfheid van de overspanning wordt dus uit de kozijnen zelf gehaald.” Stassen: “Voor dit project hebben wij maatwerk vleugelprofielen en verstevigingsprofielen geleverd, die voor de stabiliteit in de verticale dilatatienaad zorgen (waar normaal gesproken het stelkozijn zou zitten). Door de verstevigingsprofielen als losse profielen aan te leveren, kan Alkondor Hengelo de kozijnen op de meest efficiënte manier produceren én monteren.”
“Een fabriek is erbij gebaat om zoveel mogelijk repeterend werk te doen”, benadrukt Bergman. “Daarom hebben we samen met WICONA gezocht naar standaardisatie, waarbij alle bijzonderheden als separate onderdelen worden toegevoegd. Hierdoor kunnen we met relatief weinig profielvariaties uit de voeten. Voor de productie hebben we een technische straat opgezet, waar één vleugel per verdieping per week wordt geproduceerd. Om overlast voor de omgeving tot een minimum te beperkten, worden alle elementen op vrijdag naar de bouw vervoerd. Vervolgens worden zij op zaterdag op de juiste verdieping geplaatst, waarna van maandag t/m vrijdag alle elementen gemonteerd worden. Zo houden we onze productie- en montagetrein perfect op stoom.”