Van een voormalige drukkerij naar een duurzame werkplek voor de gemeente Den Haag. 500 medewerkers van de Dienst Sociale Zaken en een deel van de Dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn hebben in 2022 hun intrek genomen in een open en gastvrij pand aan de Fruitweg 17. Om het karakteristieke gebouw geschikt te maken voor zijn nieuwe functie en om de isolatieprestaties naar het allerhoogste niveau te tillen, was een ingrijpende renovatie noodzakelijk. Het pand is opnieuw en organisch ingericht en energieneutraal gemaakt. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de kozijnen van Facédo.
Facédo werd al in 2019 door partner-aannemer VORM Bouw & Ontwikkeling betrokken, om in een bouwteam met de architect een esthetische en energetische oplossing voor de kozijnen uit te werken. “De gebouwgevels waren in het verleden voorzien van betonnen kaders met stalen kozijnen, die niet meer aan de huidige energetische eisen voldeden”, vertelt Floris Buijs, projectleider bij Facédo. “Omdat de betonnen kaders een enorme koudebrug vormden, zijn zij tijdens de renovatie compleet verwijderd. In samenwerking met systeemhuis Kawneer hebben wij hier een nieuw profiel voor ontwikkeld, die het industriële karakter van het gebouw ondersteunt.”
In 2021 startte Facédo met de engineering en montage van in totaal 2.223 m2 kozijnen. “Het gros van onze opdracht betrof verdiepingshoge kozijnen met kiepramen en in een bijzondere vakverdeling”, vertelt Buijs. “Bovendien hebben wij een vliesgevel voor de entree en een aantal toegangsdeuren geleverd, die het gebouw kwaliteit en smoel geven. Voor mij persoonlijk is dit één van de mooiste projecten die Facédo ooit heeft gemaakt!” Aan de basis van de Facédo-producten ligt een Kawneer GT 70 S profiel in RAL 7040, dat een industriële uitstraling combineert met het comfort en de hoge isolatiewaarde van aluminium. “Zonwerend triple glas laat daglicht ver in het gebouw naar binnen stromen, terwijl de warmte van de zon efficiënt wordt geweerd”, aldus Buijs. “Hierdoor kan flink op koeling worden bespaard.” Kozijnen en glas hebben samen een Uwindow van < 1,1 W/m2K. Ook werd de maximale toetsingsdruk van 280 Pa (windgebied 2) ruimschoots gehaald, waarmee ook de luchtdoorlatendheid en waterdichtheid zijn geborgd.
In navolging van de kozijnen heeft Facédo ook meegedacht over een energetisch en esthetisch alternatief voor de oude betonnen gevelpanelen. “In nauwe samenwerking met Decomo hebben wij een hoogwaardig isolerend en glasvezelversterkt paneel in betonlook ontwikkeld, waarin de originele verticale belijning wordt benadrukt”, aldus Buijs. “Op de langsgevel aan de straatzijde is bovendien het logo van de gemeente verwerkt. Inclusief de kenmerkende ooievaar.”
Een belangrijke selectievoorwaarde voor de renovatie van de Fruitweg 17 was de aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (SROI-verplichting). Ook Facédo heeft aan deze sociale verplichting voldaan en een aantal SROI-krachten ingezet voor de montage. Eén van deze mensen is inmiddels in dienst getreden bij het montagebedrijf, waarmee zowel project als sociale missie met vlag en wimpel zijn geslaagd!