Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoe zorg, duurzaamheid en architectonische finesse samenkomen bij (College) Ariane de Ranitz
Het gebouw is volledig gasloos en er worden warmtepompen geplaatst om het klimaat optimaal te reguleren.

Hoe zorg, duurzaamheid en architectonische finesse samenkomen bij (College) Ariane de Ranitz

Wanneer je de bouwplaats van (College) Ariane de Ranitz in Utrecht op loopt, zie je niet alleen stenen, beton en hout. Je ziet de toekomst van het onderwijs. Hier werkt Aannemersbedrijf P. van Leeuwen uit Meerkerk aan een innovatieve school voor kinderen met (meervoudige) beperkingen. En dat terwijl het onderwijs daar gewoon doorgaat. “Dit is geen doorsnee project”, leggen Geran van Dijk, projectleider bij Aannemersbedrijf P. van Leeuwen en schooldirecteur Maarten Tromp uit. “Het is een uitdaging, maar wel één waar we trots op zijn.”

Aannemersbedrijf P. van Leeuwen is al 45 jaar een vaste waarde in de Nederlandse bouwsector. Wat begon als een klein familiebedrijf is uitgegroeid tot een allround speler in de markt, waarbij de warme familiecultuur behouden is gebleven. “Je merkt dat het gemoedelijk en menselijk is bij ons”, legt Van Dijk uit. “En dat vertaalt zich naar de manier waarop we werken. Geen lange verhalen, maar gewoon aanpakken: dat is onze mentaliteit. We hechten veel waarde aan kwaliteit en stellen betrouwbaarheid voorop.” 

P van Leeuwen 1 kopie
Hier werkt Aannemersbedrijf P. van Leeuwen aan een innovatieve school voor kinderen met (meervoudige) beperkingen.

Renovatie en nieuwbouw

Het project Ariane de Ranitz is een renovatie en nieuwbouw van een school voor kinderen met (meervoudige) beperkingen. Een uniek project waarbij een deel van het bestaande gebouw met sportzaal en therapiebad niet alleen wordt gerenoveerd, maar ook wordt uitgebreid met nieuwbouw. Schooldirecteur Tromp vertelt: “Het gebouw is halverwege de jaren ’60 gebouwd. Een prachtig gebouw, maar het is wel gedateerd. En onderwijs is tegenwoordig heel anders dan in de jaren ’60 en ’70. Het was tijd voor een update.” 

De nieuwbouw is allesbehalve standaard. Van Dijk: “De gevels hebben ronde hoeken en zelfs de kozijnen en het glas lopen rond mee. Dat zie je niet vaak in de bouw. We hebben deze elementen in onze werkplaats geprefabriceerd om ze perfect te laten passen.” Ook de houten gevelbekleding draagt bij aan de bijzondere uitstraling van het gebouw, vertelt hij en vult aan: “We werken in zes fases, waarin we telkens een deel slopen en weer opbouwen. Dat doen we bewust in stappen, zodat de school zo min mogelijk hinder ervaart. Het onderwijs gaat gewoon door, ook al zijn we een paar meter verderop druk aan het bouwen.” En dat was best spannend voor de school. Tromp: “Daarom betrekken we de kinderen én hun ouders zo goed mogelijk bij het bouwproces. Natuurlijk is er wel eens overlast, maar de kinderen passen zich enorm goed aan. En het voordeel is dat ze het hele project van dichtbij meemaken. Zo mochten ze  bijvoorbeeld meedenken over de kunst in het nieuwe gebouw en de kinderen hebben de tekeningen gemaakt voor op de bouwhekdoeken.” 

Gebouw met zorg in het hart 

(College) Ariane de Ranitz is onderdeel van de DKP Onderwijsgroep, in samenwerking met De Hoogstraat Revalidatie en BSO Vriendjes. Wat de school zo uniek maakt, is de specifieke zorgbehoefte van de kinderen. Dat vraagt om speciale voorzieningen. “We hebben te maken met lokalen waarin tilliften worden geplaatst en waar zorg centraal staat”, vertelt Van Dijk. “Dit is geen gewone school. Elk lokaal heeft een hoog-laag pantryblok en er zijn talloze zorgvoorzieningen geïntegreerd in het gebouw.” Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk aspect van het project. Het gebouw is volledig gasloos en er worden warmtepompen geplaatst om het klimaat optimaal te reguleren. “We voldoen aan de gewenste normen van nu. Triple beglazing en goed geïsoleerde bouwschillen: het is allemaal ontworpen om de school klaar te maken voor de toekomst.” 

P van Leeuwen 5 kopie
De wethouder hijst samen met de kinderen de vlag tijdens de viering van het hoogste punt.

Fijne plek om naar school te gaan 

Als het project over een jaar afgerond is, verwacht Van Dijk met trots terug te kijken. “We werken met zijn allen naar dat ene doel: een prachtig, duurzaam schoolgebouw waar kinderen met plezier naar school kunnen gaan en waar docenten met plezier les kunnen geven.” Tromp vult aan: “Het onderwijs was natuurlijk al goed, maar nu past het gebouw daar ook bij. De nieuwe hellingbaan geeft de kinderen meer zelfstandigheid. En voor de ouders is het ook fijn: ze weten nu dat hun kinderen naar school gaan in misschien wel het beste schoolgebouw van Nederland. Van klimaat en toegankelijkheid tot aanpassingen voor prikkelgevoeligheid: alles klopt en de kinderen staan centraal.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever DKP Onderwijsgroep
  • Architect Luijk Architecten / Van Hoogevest Architecten
  • Aannemer Aannemersbedrijf P. van Leeuwen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten