Woon-zorgcomplex De Stelp op Ameland is aan vernieuwing toe. Bouwgroep Dijkstra Draisma steekt de handen uit de mouwen om de bewoners een nieuw onderkomen te bieden. Op een andere locatie op het eiland wordt momenteel gebouwd aan Ambla. Deze ‘nieuwe Stelp’ wordt vanaf het najaar van 2024 het nieuwe, duurzame thuis van de bewoners.
Het nieuwe zorggebouw Ambla krijgt 32 zelfstandige appartementen, 12 zorgappartementen en 4 zorgstudio’s voor kortdurend verblijf. Een belangrijke voorziening voor de bewoners van Ameland. “Ambla is er voor een kwetsbare doelgroep”, vertelt projectleider Jan Kamminga. “Het is van groot belang dat deze mensen zorg krijgen op het eiland en niet naar het vasteland hoeven. Dankzij Ambla kunnen Amelanders hun leven lang op het eiland wonen.”
Bouwgroep Dijkstra Draisma werd via een Europese aanbesteding geselecteerd voor de bouw van Ambla. Een logische partner voor de klus, want het Friese familiebedrijf voelt zich als een vis in het water op Ameland. “Door onze vele jaren ervaring op het eiland wisten we vooraf al waar we mogelijk tegenaan zouden lopen”, zegt Kamminga. “Bouwen op een eiland is best een logistieke puzzel. De vaargeul rondom Ameland slibt snel dicht, waardoor boten uitvallen. Daarnaast mag je maar een beperkt aantal ton meenemen aan boord, waardoor je vracht minder snel aan de andere kant is. Dat geldt ook voor het aantal vrachtwagens op de bouwplaats: minder vracht betekent een langere bouwperiode. Als je vooraf weet dat deze beperkingen gelden, kun je erop anticiperen. Zo gezegd, zo gedaan!”
“Ambla is op staal gefundeerd”, vertelt Kamminga. “Alle verdiepingen hebben betonnen vloeren, de kozijnen zijn van kunststof en de buitenkant is metselwerk. Het is een heel traditioneel, onderhoudsvriendelijk gebouw.” Daarnaast is het gebouw zeer duurzaam. “We maken gebruik van een grijswatertank”, vervolgt Kamminga. “Hemelwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Het is zonde om daar schoon leidingwater voor te gebruiken als er genoeg grijswater beschikbaar is.” Het gebouw wordt op temperatuur gehouden met aardwarmte.
Ambla is ontworpen door architectenbureau 19 Het Atelier. Dat ontwerp bevat een hoop duurzame architectonische hoogstandjes die soms in de uitvoering een uitdaging vormden. “We hebben samen nagedacht over de luchtdichtheid van het gebouw”, zegt Kamminga. “Het mag binnen natuurlijk niet tochten. Dat is niet alleen onprettig voor de bewoners, maar kost ook onnodig stroom. We hebben anti-tochtfolies aangebracht, wat een goede keuze is voor het milieu én de portemonnee.” Dat laatste geldt ook voor de toevoeging van zonnepanelen op het dak. “Deze zijn subtiel weggewerkt in het ontwerp. De puntdaken geven een speels effect en zorgen ervoor dat de zonnepanelen amper zichtbaar zijn.”
De realisatie van Ambla begon in 2018. Het is één van de grootste en langstdurende projecten die op dit moment op Ameland spelen. In het najaar van 2024 is Ambla af en kunnen de bewoners van De Stelp verhuizen. Dat wordt een mijlpaal voor het hele eiland.