Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Wonen, werken en leven in het Fashion District
Zodra de eerste gevelsluitingen gereed waren, kon gestart worden met de afbouw.

Wonen, werken en leven in het Fashion District

Berghaus Amsterdam luidt nieuw tijdperk in van gebiedsontwikkeling

Met de oplevering van Berghaus in januari 2025 krijgt het centrum van Amsterdam een belangrijke nieuwe impuls. Samen met vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter realiseren BAM Bouw en Techniek – Projecten en BAM Wonen – Speciale Projecten een uniek, hoogwaardig én duurzaam concept voor wonen, werken en leven, dat bestaat uit 288 woningen, 20.813 m2 kantoorruimte, 2.797 m2 winkelruimte, restaurants, bars en een ondergrondse parkeergarage.

In 1882 werd in het centrum van Amsterdam het beroemde Berghaus modeatelier geopend. Na 82 commercieel succesvolle jaren werd het tijd om de grenzen te verleggen. De ontwikkeling van Berghaus Plaza op het Koningin Wilhelminaplein bood een unieke gelegenheid voor het modeatelier om te floreren in wat nu bekend staat als het Amsterdamse Fashion District. Met de ontwikkeling van Berghaus wil Boelens de Gruyter voortbouwen op de successen van Berghaus Plaza én een nieuw tijdperk van gebiedsontwikkeling inluiden. “Aanvankelijk was het idee om dwars door het voormalige Berghaus Plaza twee torens te bouwen”, vertelt Henk Frederiks, Bouwplaatsmanager bij BAM Bouw en Techniek. “Ook zou een nieuwe toren naast het modeatelier worden gebouwd. De plannen bleken constructief echter dusdanig complex, dat transformatie en uitbreiding al gauw zijn omgezet naar volledige nieuwbouw. Hierbij knipoogt de nieuwe gevel nog altijd naar de bestemming van weleer.”

IMG 1905 kopieren
Fragment balkon woningen

Ontwerp, bouw en installaties

BAM Bouw en Techniek en BAM Wonen werden al in een vroeg stadium door Boelens de Gruyter betrokken, om het voorlopige ontwerp verder uit te werken in een definitief ontwerp, technisch ontwerp en uitvoeringsontwerp. “Bovendien hebben wij met terugwerkende kracht de coördinatie van alle betrokken partijen overgenomen”, vertelt Frederiks. “Inclusief de architecten en hoofdconstructeur. Hierdoor zijn wij verantwoordelijk voor het complete ontwerp, de bouw én de installaties van Berghaus, behoudens de congestie- en nutspartijen.”

Groutspoelinstallatie

In de zomer van 2022 is de bestaande bouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuw en gecombineerd woon-, werk- en leefconcept. “De bouw startte met het aanbrengen van zo’n 800 combipalen van circa 22 meter, waarop grote poeren zijn gestort”, aldus Frederiks. “Door hierbij gebruik te maken van een groutspoelinstallatie kon circa 2/3 van alle grout worden hergebruikt en is flink bespaard op ritjes naar de stort.” Om de combipalen heen is de keldervloer gestort. “Onder project Berghaus bevindt zich een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor 265 auto’s en diverse technische ruimtes, kernen en liftschachten. Vanaf hier is de bouw redelijk traditioneel opgezet met natte betonkernen en breedplaatvloeren.”

De meeste wanden zijn in het werk gestort, vertelt hij, behoudens de wanden in de kantoren. “Deze zijn prefab uitgevoerd, wat tevens geldt voor de trappen, balkons en bordessen in Berghaus.” Tijdens de ruwbouw van de woningen zijn ook de houten spouwbladen geplaatst, waarin in een later stadium de aluminium puien zijn aangebracht. Het kantoordeel is voorzien van een vliesgevel, waarbij een deel is uitgevoerd als elementgevel en een deel in het werk is opgebouwd. 

IMG 1995 kopieren
Met de oplevering van Berghaus in januari 2025 krijgt het centrum van Amsterdam een belangrijke nieuwe impuls.

Drie bouwstromen

“Voor de bouw van Berghaus is gebruik gemaakt van drie bouwstromen en drie torenkranen”, vertelt Frederiks. “Zodra de eerste gevelsluitingen gereed waren, kon gestart worden met de afbouw.” Alle 288 woningen worden compleet afgebouwd met metalstudwanden, anhydrietvloeren, pvc-vloerbedekkingen en wandafwerkingen, vertelt hij. “De kantoren worden redelijk casco opgeleverd, met uitsluitend klimaatplafonds en natte groepen. De huurders kunnen hier straks zelf hun indeling bepalen.” Bijzonder in de kantoren is dat BAM gewerkt heeft met haar eigen modulaire en losmaakbare systeem voor warmte- en koudeverdeling, waardoor hergebruik in de toekomst eenvoudig mogelijk wordt.

Ambitie voor Berghaus is een BREEAM-NL ‘Excellent’ certificaat. Onder andere een WKO-installatie met twee bronnen, zonnepanelen op de daken en individueel regelbare klimaat- en verlichtingsinstallaties in de kantoren leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar Boelens de Gruyter
  • Uitvoering Uitvoering BAM Bouw en Techniek – Projecten en BAM Wonen – Speciale Projecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten