Een diepe kelder uitgraven onder saneringscondities, inclusief bemalen, bouwplaatsvoorzieningen aanleggen of sloop- en grondwerkzaamheden uitvoeren in een binnenstedelijke omgeving: voor VMV Projecten B.V. is het dagelijkse kost. Het bedrijf uit Renswoude zette ruim twintig jaar geleden solide voet aan de grond in de bouwwereld. Sindsdien heeft het meer dan duizend grondverzet- en infraprojecten uitgevoerd, zoals op dit moment voor appartementengebouw RottaNova in Rotterdam.
VMV Projecten B.V. is een betrouwbare grondverzet- en infrapartner voor opdrachtgevers in de bouw- en vastgoedbranche. Het professionele team levert alle denkbare diensten, van engineering tot bodemsanering, grondwerk, buitenriolering, drainage, terreinverharding, groenvoorziening en terreininrichting.
Met meer dan duizend uitgevoerde infra- en grondverzetopdrachten liggen de werkzaamheden van VMV Projecten B.V. ten grondslag aan talloze bouwwerken en vastgoedontwikkelingen, vertelt directeur Henk Hazeleger. “Met name in het westen en midden van ons land zijn woningen, winkels, bedrijfshallen en complete wijken gebouwd op een ondergrond die VMV Projecten B.V. gesaneerd, verhard, bouwrijp gemaakt, bestraat, beplant en/of van beschoeiing voorzien heeft. En dan zijn er nog de werkzaamheden waar uiteindelijk niets meer van te zien is. Denk bijvoorbeeld aan het graven van bouwkuipen, het aanleggen van riolering en het drukken of trillen van damwanden. De afgelopen jaren hebben wij ons met name gespecialiseerd in het ontgraven en bouwrijp maken van grote en complexe bouwkuipen. Dankzij ons uitgebreide machinepark zijn wij in staat om vrijwel alle mogelijke projecten op het gebied van grondverzet uit te voeren.”
Een mooie referentie in dit kader is RottaNova; een nieuw appartementencomplex met 258 koop- en huurwoningen, verdeeld over twee woontorens van 67 en 61 meter. In de plint komen winkels, horeca, creatieve bedrijfsruimten en een publieke fietsenstalling, met daaronder een ondergrondse parkeergarage van 2 verdiepingen en met 100 parkeerplaatsen. RottaNova wordt gerealiseerd op de groenstrook tussen de Hoogstraat en Markthal in het centrum van Rotterdam. Het ontwerp is van Frits van Dongen architecten, in opdracht van ontwikkelaar Van Herk Groep. NEOO is verantwoordelijk voor het ontwikkelmanagement, terwijl J.P. van Eesteren en Dura Vermeer Bouw Zuid West als bouwcombinatie verantwoordelijk zijn voor de realisatie, in opdracht van RottaNova Ontwikkeling B.V.
VMV Projecten B.V. heeft de bouwplaatsinrichting voor RottaNova verzorgd. “In opdracht van de bouwcombinatie hebben wij de originele bestrating verwijderd en de bouwplaats voorzien van betonplaten die geschikt zijn voor zwaar verkeer”, vertelt projectleider Gerrit van Kruistum van VMV Projecten B.V. “Vervolgens zijn wij gestart met het graafwerk voor de tweelaagse parkeerkelder.” Bijzonder aan dit project is dat de kelder twee keer ontgraven moet worden, vertelt Hazeleger. “Precies op deze plek is circa 750 jaar geleden namelijk Rotterdam ontstaan. De plek heeft dan ook veel archeologische waarde. Daarom is archeologisch onderzoek uitgevoerd door BOOR, de archeologische dienst van gemeente Rotterdam. En met succes, want tijdens het ontgraven zijn waardevolle vondsten gedaan.” Als voorbeeld noemen Hazeleger en Van Kruistum de puntgave resten van een sluisvliet die in de middeleeuwen gebouwd werd in de strijd tegen wateroverlast. Maar ook oude wapens, gereedschappen, sieraden en keukengerei. “In totaal hebben wij circa 40.000 ton (25.000 m3) klei en veen ontgraven, waarna de kuip grotendeels is opgevuld met schoon zand voor de heistelling. Zodra het heiwerk gereed is, zullen we de bouwkuip opnieuw ontgraven en gereed maken voor de funderingsconstructies. Ook vullen wij de parkeerkelder rondom aan. Waar nodig wordt bovendien de bouwplaatsinrichting uitgebreid.”
Grootste uitdaging volgens Van Kruistum is de drukke binnenstedelijke bouwlocatie. “Doordat er op dinsdag en zaterdag markt is, kunnen wij op deze dagen geen transporten plannen”, vertelt Van Kruistum. “De bouwkuip heeft bovendien een behoorlijke diepte. Hierdoor hebben we maken hebben met stempelramen waartussen de ontgraving moet plaatsvinden. Een deel van de bouwkuip is onder saneringscondities ontgraven. In combinatie met het archeologische onderzoek én een stukje bronbemaling komt onze expertise maximaal tot zijn recht.”