Aan de Bovenbuurtweg in Ede worden de prachtige contouren zichtbaar van een nieuw schoolgebouw voor Het Streek Lyceum. De school voor mavo, havo, vwo, technasium en gymnasium verrijst grotendeels naast het huidige schoolgebouw, waardoor de continuïteit van het onderwijs wordt geborgd. Na de zomervakantie van 2024 kunnen de circa 1.500 leerlingen én het onderwijzend personeel van Het Streek Lyceum terecht in een gezond en duurzaam gebouw, dat flexibel kan inspelen op toekomstige onderwijsontwikkelingen. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door Ector Hoogstad Architecten, in samenwerking met Atelier van Berlo. Bouwbedrijf Kreeft is verantwoordelijk voor de bouw. Bovendien coördineert het Edese bouwbedrijf de installatiewerkzaamheden, de sporthalinrichting en de infrawerkzaamheden rondom het gebouw, vertelt projectleider Wouter Wallet. “In combinatie met diverse circulaire technieken, is dit project een prachtig visitekaartje voor onze technische kunde en innovatiekracht.”
De nieuwbouw voor Het Streek Lyceum wordt bijna 13.000 m2 groot, met deels vier en deels twee verdiepingen. “Op de begane grond zijn de entree, een multifunctionele aula, een sporthal en diverse ruimtes ingericht, terwijl de eerste verdieping ruimte biedt aan een grote vide”, vertelt Wallet. “Hier omheen komen de leslokalen voor mavo, havo, vwo en gymnasium. Opvallend is bovendien het technasium, dat in een transparant en uitkragend bouwdeel komt.”
In januari 2023 is de nieuwbouw officieel van start gegaan. “Aan de basis van het gebouw liggen ruim 600 heipalen, inclusief bijbehorende betonpoeren en betonnen funderingsbalken. Hier bovenop komen de staalconstructie, een gevel gevuld met HSB-elementen en een constructieve kern van prefab betonelementen. De vloeren worden gemaakt van beton, in combinatie met een cementgebonden afdekvloer. Voor de wanden is gekozen voor metalstudwanden. Last-but-not-least worden diverse systeemplafondvarianten aangebracht.”
Het gebouw wordt compleet afgewerkt met sauswerk in de lokalen, tegelwerk in de sanitaire ruimtes, een sporthalvloer en hoogwaardige kunststofvloeren, vertelt Wallet. “Waar mogelijk worden materialen met een lage milieu-impact gebruikt. Zo wordt het technasium aan de buitenzijde voorzien van kozijnen in geanodiseerd aluminium. Voor de overige gebouwgevels is gekozen voor ‘droog gestapelde’ bakstenen, in combinatie met houten elementen en ‘vinnen’. Het resultaat zijn duurzame en reliëfrijke gevels, die het gebouw een rustige en verzorgde uitstraling geven. Alle gevelkozijnen worden uitgevoerd in aluminium.”
Het Streek Lyceum is het eerste project waarin Bouwbedrijf Kreeft een droogstapelsysteem toepast. “Hiermee spelen we in op de circulaire ambitie van de school”, vertelt Wallet. “Omdat de gevels zonder mortel of lijm worden opgetrokken, kunnen de stenen in de toekomst weer eenvoudig afgestapeld en elders hergebruikt worden.” Dankzij het gebruik van boutverbindingen is ook de staalconstructie in basis demontabel, vertelt hij. “Bovendien heeft de betonvloerenleverancier 10% gerecyclede content toegepast in zijn productie.” Wanneer in de zomer van 2024 de oude school gesloopt wordt, zullen diverse materialen geoogst worden voor de landschapsinrichting.
Het Streek Lyceum is niet de eerste school in Ede die Bouwbedrijf Kreeft realiseert. verderop in de straat staat ook het Technova College, dat in juni 2018 door het bouwbedrijf is opgeleverd. Andere mooie lokale projecten zijn bijvoorbeeld de uitbreiding van de bestaande bloemenveiling bij Plantion, het dakherstel van de Mauritskazerne, de realisatie van Basisschool de Ontdekking in het kantinegebouw van de voormalige Enka fabriek, de restauratie en herbestemming van Poortgebouw Enka en de Van Essen Kazerne en de renovatie, verbouwing en verduurzaming van een dak- en thuislozenopvang. Kortom: wie door Ede rijdt, kan niet om het vakmanschap van Bouwbedrijf Kreeft heen!