Een belangrijke rol in de uitvoering van het groenconcept achter VERTICAL is weggelegd voor Van der Tol. Met een uitgekiend watermanagementsysteem, gevel- en dakgroen op maat en diverse faunavoorzieningen zal het project in Amsterdam Sloterdijk een ecologische verbinding vormen in de groenzone tussen Lange Bretten en Westerpark. De hoogbouwtoren werd eind 2022 opgeleverd, de laagbouw later dit jaar. “Elke daktuin is in feite uniek per verdieping”, zegt klantmanager Casper Korteweg van de groenspecialist.
De zogenoemde verticale tuinen van het woongebouw zijn onderdeel van het ‘Brettenkleed’. Het groen van de westelijk gelegen Brettenzone wordt in de duurzaamheidsvisie van DS Landschapsarchitecten over de gebouwen van VERTICAL heen de stad ingetrokken, waardoor Sloterdijk onderdeel wordt van een ecologische zone, lopend van Spaarnwoude via het Amsterdamse Westerpark tot aan de grachtengordel. De geveltuinen, groendaken, muurbeplanting en nestkasten van VERTICAL (gevat in een hoogbouw- en een laagbouwdeel) stimuleren de flora en fauna in het gebied, met als uitgangspunt vergroting van de biodiversiteit op basis van inheemse soorten. Ook zorgt het groenconcept voor een aanzienlijke hittereductie in de woonomgeving. “De bewoners zijn straks volledig omgeven door groen”, aldus Korteweg.
De beplanting in en op de gevels en daken is gekozen op basis van de seizoenen en de gevelrichtingen, met hun uiteenlopende weersinvloeden. Korteweg: “Bij elke verdieping is dat maatwerk – ook qua opbouwhoogte en omvang van de terrassen.” ‘Rode draad’ in de muurbeplanting is bijvoorbeeld de wilde wingerd, een klimplant die in de herfst mooi rood kleurt. Daarnaast heeft VERTICAL een essentiële waterbergingsfunctie, een ambitieus onderdeel van het ontwerp. Al het hemelwater dient te worden vastgehouden op het perceel. “In traditionele bouw gaat het hemelwater zo snel mogelijk richting de riolering; in dit project wordt het opgenomen door het gebouw zelf. Het hemelwater wordt opgevangen in de verschillende lagen van de daktuinopbouw. Dit ontwerp is bij uitstek ingericht om zomerse hoosbuien te absorberen.”
De uitdagingen van ‘groene’ hoogbouw hebben ook een functionele component: de techniek die de ambities mogelijk maakt. Van der Tol is gespecialiseerd in de ontwikkeling en uitvoering van groenprojecten met zowel harde als zachte aspecten. “Voor VERTICAL leveren wij bijvoorbeeld een volledig watermanagementsysteem, in dit geval voorzien van 150 millimeter dikke retentie op het bovenste dak en diverse bufferlagen op de verdiepingen eronder en in het gebouw. Op het gehele dak- en daktuinsysteem leveren wij een waterdichtheidsgarantie van 10 jaar, in samenwerking met dakdekker Mastum Daksystemen onder het Leven op Daken-garantiestelsel.”
VERTICAL is een langlopend project met een grote engineerings- en uitvoeringscomponent voor Van der Tol. In het voorjaar van 2021 startte de uitvoering en de hoogbouwtoren was in december gereed en opgeleverd. Fase 2 (de eindfase) wordt voor de bouwvak 2023 opgeleverd.