Het Nationaal Holocaustmuseum opent in 2024 in Amsterdam en wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, maar soms ook van redding, overleving en solidariteit. Om de voormalige Hervormde Kweekschool geschikt te maken voor deze nieuwe en bijzondere functie, waren flinke ingrepen noodzakelijk. Ook met betrekking tot de elektrotechnische installaties. Stichting Hollandsche Schouwburg gunde deze belangrijke taak aan Elektropartners, dat ook de E-installaties in de Hollandsche Schouwburg realiseerde.
Elektropartners uit Heerhugowaard is verantwoordelijk voor alle elektrotechnische werkzaamheden in het Nationaal Holocaustmuseum. Van de verdeelinrichtingen tot en met de verlichtingsinstallaties, data-installaties, noodstroomvoorzieningen en het gebouwbeheersysteem, vertelt projectleider Dennis Koopmans. “Via onze dochteronderneming Protectiepartners hebben wij bovendien de toegangscontrolesystemen, inbraakdetectie, brandmeldinstallatie en camerabewaking verzorgd. Ook waren wij verantwoordelijk voor de plaatsing van de liften en de inrichting van de meldkamer, waarop ook de andere museumlocaties in het Joods Cultureel Kwartier zijn aangesloten.”
“De Hervormde Kweekschool is van origine niet gebouwd als museum”, benadrukt Koopmans. “Zo zijn de plafondhoogtes beperkt, terwijl in de nieuwe situatie wel een flinke hoeveelheid bekabeling, armaturen, data-aansluitpunten en andere technieken ingepast moest worden. Om al deze voorzieningen netjes in te passen én om het gevraagde hoge afwerkingsniveau te garanderen, hebben wij het complete project van tevoren uitgewerkt en geclasht in 3D/BIM. Op enkele plekken zijn constructieve aanpassingen gedaan om het gewicht van de noodstroominstallaties te dragen. En ook de verlichtingsinstallatie was bijzonder.”
Naast de Hervormde Kweekschool, droeg Elektropartners ook zorg voor de elektrotechnische installaties in de Hollandsche Schouwburg, de gedenkplaats aan de overkant van de straat. “Voor de Hollandsche Schouwburg was een gedetailleerd lichtplan met decoratieve en explosieveilige armaturen uitgewerkt”, vertelt Koopmans. “Bovendien is deels gekozen voor handgeblazen druppelvormige armaturen inclusief een Visible Light Communication (VLC) chip, waarmee ook geluidsfragmenten getransporteerd kunnen worden. Bezoekers aan het museum kunnen hierdoor bij elke geselecteerde lamp een nieuw fragment van de audiotour selecteren, waarin bijvoorbeeld overlevenden van de Holocaust hun verhaal delen.” Alle verlichting wordt DALI-gestuurd, zodat deverlichting dynamisch aangepast kan worden. Zo wordt op elk moment de juiste sfeer geborgd en komt het ingrijpende verhaal van de Hollandsche Schouwburg nog beter binnen bij haar bezoekers.