Joziene van de Linde is de nieuwe voorzitter van Modulair Nederland, de branchevereniging voor modulaire bouw. De ledenvereniging wil een sparringpartner en bron van expertise zijn voor overheid, markt, woningcorporaties en andere stakeholders. “Modulaire bouwers zijn onmisbaar in het streven naar maatschappelijke behoeften als een duurzame bouwsector en de oplossing van het woningtekort”, zegt Van de Linde.
Modulair Nederland is gericht op het ‘versterken van het adaptieve vermogen van de leefomgeving met duurzame huisvestingsoplossingen – van zorg en onderwijs tot kantoren en woningen’. Ook spant de branchevereniging zich in om de ontwikkeling van modulair en circulair bouwen te versnellen, door de 3D-bouwsystematiek te certificeren en actief mee te denken over relevante regelgeving. “Wij zien dit in combinatie met de invoering van de Wkb als een kans om de industrialisatie van de bouw verder te professionaliseren”, aldus Van de Linde.
Modulaire gebouwen worden gefabriceerd met 3D-modules die in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats worden geassembleerd en afgewerkt. “Deze volledig circulaire bouwmethode biedt onbegrensde ontwerp- en indelingsmogelijkheden, met dezelfde kwaliteit en levensduur als traditionele bouwoplossingen”, stelt Van de Linde. “De inrichting en afwerking zijn volledig afgestemd op de gebruiksfunctie; van school tot ziekenhuis of woonhuis. Dit houdt in dat modules meermaals kunnen worden hergebruikt en verplaatst wanneer daar behoefte aan is.”
Het momentum voor een sterke focus op modulaire bouw is groot anno 2023. “Modulaire bouw voorziet in de grote maatschappelijke behoeften van dit moment, blijkt uit de sterk groeiende vraag uit de markt. Zeker nu het woningtekort nog altijd hoog is en de lokale en Europese vereisten voor duurzaamheid en CO2-uitstoot steeds strenger worden. Daarnaast heeft minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo De Jonge de ambitie om voor 2030 ruim 900.000 nieuwe woningen te bouwen in Nederland.”
Het personeelstekort in de sector kan deels worden ondervangen met een toename van het aandeel conceptuele bouw. Zo schreef De Meeuw dat modulair bouwen tot 50 procent sneller gaat dan traditionele methoden. Van de Linde: “Op die manier wordt tevens de overlast voor de omgeving beperkt.” Daarnaast blijkt uit een analyse van de CO2-voetafdruk van Daiwa House Modular Europe dat modulaire bouw 50 procent minder CO2 uitstoot dan traditionele bouw. “Die boodschap wint aan terrein: verschillende leden van de vereniging mogen ondersteunen bij het bouwen en leveren van duizenden flexwoningen
aan woningcorporaties.”
Van de Linde, van huis uit planoloog, heeft in diverse functies bij de Gemeente Rotterdam, Heij-mans en Van Wijnen de marktontwikkelingen van dichtbij meegemaakt; als directeur van De Meeuw heeft zij jarenlange ervaring in de ontwikkeling en toepassing van modulaire bouwoplossingen. “Modulaire bouwers in Nederland mogen best iets trotser zijn. Als branche investeren wij continu in duurzame innovatie. De afgelopen jaren hebben wij een groeiende bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke opgaven zoals de woningnood, de opvang van vluchtelingen en het bouwen van vaccinatiecentra. Hierbij hoort een serieuze branchevereniging, als modulair alternatief voor traditioneel Bouwend Nederland.”
De huidige leden van Modulair Nederland zijn Algeco, Daiwa House Modular Europe, Dutch Cabin Group, Ela, Klein Groep, De Meeuw, Orange Cabins & Rental Group en Portakabin. Naast Joziene van de Linde namens De Meeuw, bestaat het bestuur van Modulair Nederland uit Harry van Zandwijk (CEO Daiwa House Modular Europe), Carlos Klein (directeur Klein Groep), Robbert Jan van Gent (algemeen directeur Portakabin) en Suzanne Schreuders (general manager sales Dutch Cabin Group). Het bestuur en de diverse expertteams binnen de vereniging worden ondersteund door het verenigingsbureau, dat onder leiding staat van Edward van der Meijden.