De herbestemming van de Meelfabriek in Leiden is één van de grootste monumentale renovatieprojecten van ons land, en dichtbebouwd ook. In die beperkte ruimte moesten echter ook enkele gebouwen gestript en zelfs volledig gesloopt worden. Militaire precisie was dus een vereiste. Laat dat maar over aan AA Sloopwerken, die de Japanse sloopmethode hanteerde.
“Gezien de beperkte ruimte in dit binnenstedelijke project had hoofdaannemer Van der Wiel Bouw baat bij een sloopaannemer die out-of-the-box kan denken”, begint Laura Vijfhuizen van AA Sloopwerken. “Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij werken veel in binnenstedelijk gebied en zijn dus gewend aan het slopen in beperkte ruimte en het bedenken van creatieve oplossingen. Dat was ook hier bij de Meelfabriek wel nodig. We zijn begonnen met het strippen van het Meelpakhuis, dat we van binnenuit helemaal leeg hebben gehaald. Inclusief dekvloeren en gevels. Daarna was het de beurt aan het aangrenzende silogebouw, dat volledig moest worden gesloopt.”
Het silogebouw was omringd door andere bebouwing en aan één zijde gesitueerd aan het water, zo schetst Vijfhuizen de situatie. “Om dit gebouw met beleid te slopen, hebben we de Japanse methode toegepast. Eerst is het hele gebouw rondom in de steigers gezet en hebben we over de silo’s schotten geplaatst. Vervolgens zijn er twee kleine sloopkranen van 10 en 5 ton boven op het silogebouw neergezet. Zij hebben zich als het ware naar beneden ‘gegeten’, waarbij het puin in de silo’s werd gestort. Het silogebouw was 42 meter hoog. Op het moment dat we een realistische en veilige hoogte hadden bereikt, konden de sloopkraantjes over het puin naar beneden rijden. Daarna is een grote kraan via het water aangevoerd en is het puin via het water afgevoerd en direct bij de verwerker gelost. Het was de kortste klap met de minste overlast. Een methode die we overigens ook al eens eerder hebben toegepast bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.”
AA Sloopwerken kijkt terug op een succesvol verlopen project, waarbij ze behalve 7.000 ton betonpuin ook het nodige asbest heeft gesaneerd. “Het was voor ons ook een heel interessant project, waarbij onze kennis en ervaring goed van pas kwam”, zegt Vijfhuizen. “Voorafgaand aan het slopen is er ook een aantal monumentale onderdelen gedemonteerd, zoals de bekende glijbaan en de Leidse Sleutels, die weer een mooi plekje hebben gekregen in de nieuwbouw.”