Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Binnen twee weken een duurzame StartHub
De groene kleur van de gevels en straks die van de begroeiing creëren een plezierig werkomgeving.

Binnen twee weken een duurzame StartHub

Modulaire bouwmethode 

Nauwelijks twee weken waren er nodig om de VU Amsterdam te voorzien van een StartHub. Het paviljoen op de VU-campus biedt kantoorruimte aan zo’n vijftig startende ondernemers. Binnen de StartHub kunnen zij gemakkelijk contact zoeken met elkaar, sparren en ervaringen uitwisselen. Het gebouw is groen, zeer zichtbaar en wijkt behoorlijk af van de rest van de gebouwen op de campus. Dat gaat verder dan de kleur van de gevels.

De VU StartHub is bestemd voor startende ondernemers met een businessidee dat is ontstaan binnen de VU Amsterdam. Binnen de StartHub vinden zij een kant-en-klare modulaire kantoorunit. 48 modules van elk 6 x 3 meter vormen tezamen 4 gebouwen, verbonden door een galerij aan de binnenzijde en een dakterras aan de buitenzijde. Tegelijkertijd heeft elke unit een eigen ingang. Bouwer van de modules was modulaire bouwer Jan Snel.

Print ©221028 3754
Binnen twee dagen stonden alle modules op hun plaats.

Een bewezen modulair concept

Jan Snel haalde de opdracht voor de bouw van de StartHub binnen door een mix van factoren. Een aansprekende presentatie, een helder Plan van Aanpak, een bewezen modulair concept en de hoge graad van duurzaamheid en flexibiliteit zorgden ervoor dat zij al snel kon beginnen met de fabricage van de modules. “De reguliere aannemer bereidt de bouwelementen voor in 2D”, vertelt Mark Laferte, huisvestingsadviseur voor onderwijs en kinderdagverblijven bij Jan Snel. “Wij brengen een volledig uitgewerkt 3D-concept naar de bouwplaats.”

Klaar voor afmontage en afwerking

Onder een ‘volledig uitgewerkt 3D-concept’ verstaat Jan Snel een kant-en-klare module, voorzien van vloeren, daken, wanden en installaties en volledig wind- en waterdicht. Omdat op deze manier ook de modules voor de VU StartHub werden aangeleverd, vroeg het slechts twee dagen om met behulp van een kraan de 48 modules op hun plaats te zetten. “Op locatie behoefden de modules enkel nog te worden afgemonteerd en afgewerkt. Het elektranet was al doorgekoppeld naar één hoofdaansluiting en de installaties waren stekerbaar aangelegd, dus klaar voor aansluiting op de nutsvoorzieningen.”

Print ©221028 3549
Op locatie behoefden de modules enkel nog te worden afgemonteerd.

Kwalitatief en duurzaam

Nu gaan de voordelen van de modulaire bouwmethode wel iets verder dan de hoge bouwsnelheid. “De modulaire prefabricage vindt plaats onder geconditioneerde omstandigheden. Dit maakt ons onafhankelijk van de weersomstandigheden waardoor de hoogst mogelijke kwaliteit wordt gehaald. HR+++ glas, goede isolatie, hergebruikte materialen waaronder de staalelementen, CO2-gestuurde installaties en inverters zorgen voor een uitstekende RC-waarde. Dit maakt de modules ook geschikt voor langdurig gebruik.”

Op het terrein van de VU Amsterdam creëren de groene kleur van de gevels en de begroeiing direct rondom de StartHub een plezierige werkomgeving. “En mocht de VU er ooit anders over denken en de modules willen verplaatsen of er een andere bestemming aan willen geven, dan staat niets hun in de weg. De modules kunnen moeiteloos in een totaal andere figuratie op een nieuwe locatie weer worden opgebouwd.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever VU Amsterdam
  • Architect/aannemer Jan Snel, Montfoort

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten