Met een opgave van ruim 30.000 m2 geeft Crossroads antwoord op de steeds sneller groeiende vraag naar goede, duurzame en betaalbare woningen in Amsterdam. Het indrukwekkende woongebouw valt op door zijn markante torens van 88 en 44 meter, maar toch is de projectlocatie het meest bijzonder. Crossroads wordt namelijk gerealiseerd op het kruispunt van wegen, treinsporen en mensenstromen. De precaire locatie direct naast én onder het spoorviaduct vereist een grondige analyse van de omgevingsbeïnvloeding. Daarom heeft CRUX Engineering B.V. een uitgebreide vervormings- en risicoanalyse opgesteld.
CRUX is een onafhankelijk adviesbureau dat hoogwaardig advies levert op het gebied van geotechniek, geohydrologie, bodem(energie) en omgevingsbeïnvloeding. Het bedrijf is vanaf medio 2018 als geotechnisch adviseur bij Crossroads betrokken. “Wij zijn verantwoordelijk voor het geotechnische ontwerp van de gebouwfundering en bijbehorende grondkerende constructies”, vertelt Auke Balder, Senior Specialist en Partner bij CRUX. “Denk hierbij aan de bouwkuip met damwanden, die het mogelijk maakte om Crossroads direct naast het bestaande station en de fly-over van ProRail te realiseren.”
Een belangrijke projectvoorwaarde was dat de bestaande fundering van de fly-over onaangetast moest blijven, vertelt Balder. “De bestaande fundering mocht absoluut niet vervormen. Omdat Crossroads een relatief hoog gebouw is, hebben we van tevoren aan de hand van 3D EEM vervormingsberekeningen de invloed van de werkzaamheden en gebouwbelastingen op de fundatie van het spoorviaduct in kaart gebracht. Bovendien hebben we de invloed van het verwijderen van de grond en het verlagen van de grondwaterstand geïnventariseerd. Zowel grond als water zijn gekeerd met behulp van stalen damwanden, die langs het bestaande gebouw en in het talud langs de Radarweg zijn geplaatst. Omdat de damwanden niet op zichzelf blijven staan, zijn deze aan de binnenzijde gestempeld met stalen buizen. Waar stempels niet mogelijk waren, zijn de damwanden verankerd met groutankers. Al onze bevindingen zijn getoetst aan de geldende ProRail richtlijnen. Op basis van de berekeningsresultaten kon aangetoond worden dat de invloed op het spoor en het stationsgebouw gering en acceptabel blijft.”
Voor de bewaking van de omgevingsbeïnvloeding tijdens de uitvoering heeft CRUX een monitoringsplan opgesteld, die is afgestemd op de vervormings- en risicoanalyse. “Voor de monitoring van project Crossroads wordt gebruik gemaakt van een gerobotiseerde total station, die 24 uur per dag metingen uitvoert aan de fly-over en het stationsgebouw”, aldus Balder. “Indien alarm- en grenswaarden worden bereikt, ontvangt de aannemer per direct een melding zodat indien nodig de juiste acties opgestart kunnen worden.”
Op advies van CRUX is gewerkt met trillingsvrije systemen, waardoor geen trillingsschade aan de fly-over en bebouwing wordt veroorzaakt. De damwanden zijn gedrukt en de palen geschroefd. “Op basis van onze berekeningen heeft hoofdconstructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs het palenplan uitgewerkt, waarbij de positionering van de palen zorgvuldig is afgestemd op de bestaande paalfundering (schorenpalen) van de fly-over.” Bijzonder is bovendien de WKO-installatie, vertelt Balder. “Al in een vroeg projectstadium hebben wij geadviseerd over de invloed van de realisatie van dit systeem op de nieuwe fundering en omgeving.”
Tijdens de uitvoering is CRUX als adviseur van Boele & van Eesteren op afroep betrokken gebleven om metingen en afwijkingen te beoordelen, het plan te bewaken en schade te voorkomen. In combinatie met de markante uitstraling vormt Crossroads een mooi nieuw visitekaartje in het indrukwekkende portfolio van het Amsterdamse geotechnische adviesbureau.