Op het terrein van de TU Delft herrees een nieuw gebouw voor de Logistiek & Milieu-faciliteit van de universiteit. Aannemer De Vries en Verburg Bouw ging aan de slag met de centrale hub voor specialistische stoffen. Projectleider Marco Pellikaan van De Vries en Verburg Bouw vertelt hoe een sterke samenwerking leidde tot de realisatie van wat er op de tekentafel lag.
“Het gaat om een functioneel gebouw op een klein plot. Maar wél een gebouw dat met veel oog voor detail is gemaakt. Architect cepezed heeft een grote stempel gedrukt op het project. Het mooie is dat we het ontwerp ook écht hebben gerealiseerd, tot in de puntjes”, begint Pellikaan.
Het U-vormige gebouw wordt gebruikt als opslag- en distributielocatie voor laboratoriumbenodigdheden. Die stoffen worden weer gebruikt door de laboratoria van de universiteit. De nieuwe Logistiek & Milieu-faciliteit moest een open en groen karakter krijgen, vond de opdrachtgever. Ook op het gebied van duurzaamheid lag de lat hoog. Dat leidde tot een natuurinclusief en klimaatadaptief ontwerp van het gebouw en de omgeving, wat mooi aansluit bij de ambitie van de opdrachtgever voor een BREEAM-NL certificering. De gekromde daken zijn beplant en sluiten mooi aan op de lokale biodiversiteit en de grote cortenstalen schuifpoorten en begroeide taluds zorgen ervoor dat het hekwerk mooi opgaat in de omgeving.
Een van de grootste uitdagingen bij het project was het ronde dak, geeft Pellikaan aan. “Het dak en de hoeken lopen in beide richtingen rond. Alles moest rond op elkaar aansluiten. Dat is best een uitdaging, zeker als je ook met verschillende bouwmaterialen te maken hebt. We moesten alles zien te plooien tot een mooi, rondlopend profiel. Het projectteam heeft daar vele uren werkvoorbereiding in zitten, maar het resultaat is er dan ook naar. Het klopt helemaal!”
Dat ronde dak zorgde voor meer uitdagingen. Want hoe bevestig je daar zonnepanelen op en hoe zorg je dat het sedumdak blijft liggen en niet naar beneden schuift? “Daarvoor monteerden we aangepaste voorzieningen. Onze leverancier moest diep graven in haar expertise voor een goed uitvoeringsontwerp.” Het sedumdak is nu aangelegd met een netconstructie die aan koppelstrips in het dak en waterdicht in de dakbedekking is vastgezet. “De plantjes hangen in de netconstructie. Dat moest natuurlijk ook constructief doorgerekend worden, want met de grote hoeveelheid water die bij zo’n dak komt kijken, is de belasting op de koppelstrips en netten na een fikse regenbui flink!”
Ook voor de zonnepanelen werd op het houten dak een constructie met doorgaande ankers bedacht. “We willen het natuurlijk constructief goed vastmaken, maar we wilden ook de esthetica van de houten dakconstructie aan de binnenzijde intact houden. Dat vergt best wat overleg.” Als coördinerende partij had De Vries en Verburg Bouw dan ook veel overleg met de architect en leveranciers. “Zo’n project is intensief. Grote distributiecentra heb je bijvoorbeeld in verhouding veel sneller in productie. Maar dat werkt hier niet: hier moet je nog meer in detail mee bezig zijn.”
Opvallend bij dit project was dan ook die gedetailleerde betrokkenheid van cepezed, stelt Pellikaan. “We hebben in goede samenspraak de mooie details van het plan uitgezocht. Denk bijvoorbeeld aan de gevel: dat lijkt op het eerste oog één grote cortenstalen plaat. Maar daarachter zitten ook gewoon deuren. Dus die moesten we ook op een mooie manier verstoppen achter de gevelbekleding. Dat zijn prachtige details om uit te werken en te maken.”
In de detailafstemming van dit project ging veel tijd zitten, geeft Pellikaan aan. “Dat is natuurlijk altijd zo, maar bij dit ontwerp nog net iets meer dan normaal. Met ieders inzet hebben we echt iets bijzonders neergezet. Het is tekenend dat de artist impressions en de daadwerkelijke foto’s exact hetzelfde zijn.”