Totaalafbouwbedrijf Vellinga Project Realisatie verzorgt de levering, montage en afwerking van de biobased Faay-wanden en plaatst de kozijnen in het transformatieproject Rivierenhuis in Amsterdam. Daarnaast voorziet het bedrijf de badkamers van de 318 woningen van gipsplafonds. “Dit is één van de grootste biobased projecten in Nederland.”
Vellinga werkt al jaren met de biobased woning- en kamerscheidende wanden van Faay. Die hebben namelijk veel voordelen, vertelt directeur Taco Vellinga. “Normaliter bouw je een wand op uit een profiel, isolatiemateriaal en gips. Met de Faay wanden met een kern van vlas is het proces veel eenvoudiger, omdat de wand wordt opgebouwd uit prefab panelen. In de wanden zijn voorgeproduceerde leidingschachten aangebracht, zodat er geen rekening gehouden hoeft te worden met de werkzaamheden van bijvoorbeeld een elektricien. Een ander voordeel is dat de wanden van binnen keihard en dus schroefvast zijn. De grondstoffen zijn iets duurder dan traditionele wanden, maar daar tegenover staat dat je minder transportbewegingen hebt en een kortere bouwtijd. Dat is kostenbesparend.”
Elke monteur van Vellinga, ook uit de flexibele schil, is gecertificeerd en heeft een theorie- en praktijkcursus bij Faay afgerond. Hierdoor kan het bedrijf uitstekende garanties bieden op de montage. Bij de opbouw van traditionele wandsystemen zijn ook veel meer monteurs nodig dan bij de montage van de Faay wandsystemen.
“We merken dat de vraag naar de biobased en circulaire wanden enorm toeneemt. Onder andere door de groeiende bewustwording met betrekking tot verduurzaming én doordat het vanuit de overheid gestimuleerd wordt. De wanden slaan zelfs CO2 op; het is dan ook de duurzaamste wand van Nederland. Het product bestaat al meer dan vijftig jaar. De eisen en regels zijn inmiddels zo omgeslagen, dat er nu ontzettend veel aandacht voor is. Wij werken er al zeven jaar mee en hebben dus veel kennis en ervaring in huis.”
De aanvraag voor de wanden voor het project Rivierenhuis is bij Vellinga binnenkomen
via Faay. De twee bedrijven vliegen het project gezamenlijk aan en informeren de opdrachtgever ook op deze manier. Welke wand kan het beste toegepast worden? Hoe kunnen de leveringen zo efficiënt mogelijk verlopen? Is er de wens dat de wanden demontabel gemonteerd worden of vast? Er zijn tal van mogelijkheden, details en oplossingen. Vellinga maakt vervolgens de offerte en Faay neemt de engineering op zich. De werkvoorbereiding doen de bedrijven gezamenlijk. Tijdens de montageperiode is er ook intens contact tussen de partijen. “Er doen zich verschillende situaties voor, waarbij we samen tot de beste oplossing voor alle partijen komen. Faay investeert veel in kennisdelen met alle partijen en dat is ook belangrijk bij zulke projecten. In totaal komt er 17.500 m2 Faay-wand in het Rivierenhuis. Ook plaatsen we ca. 1.847 kozijnen en binnendeuren, plaatsen we de plafonds in de natte ruimten en werken we alle leidingen in het gebouw af met koven.” Het Rivierenhuis is een uitdagend, maar inspirerend project voor Vellinga Project Realisatie. “Het project loopt voor ons door tot in 2025 en we bouwen 7 woningen per week af.”
Dit is één van de grootste biobased projecten in Nederland. “Het Rivierenhuis wordt helemaal toekomstproof. Ook voor onze opdrachtgevers is dit een mooi prestigeproject om te laten zien wat er allemaal mogelijk is op gebied van verduurzaming. Bijzonder dat Hemubo en Eigen Haard dit hebben aangedurfd bij zo’n groot project.”