Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een integraal succesverhaal: van zandvlakte tot Amerikaanse wijk
Vanwege de hoge vraag moeten er snel veel woningen gebouwd worden.

Een integraal succesverhaal: van zandvlakte tot Amerikaanse wijk

Ongeveer twee jaar geleden keek je vanaf het station in Almere-Poort nog uit over een zandvlakte. Nu kijk je uit over een stukje Amerika in Almere. De nieuwe wijk New Brooklyn begint inmiddels goed vorm te krijgen. De door Brooklyn geïnspireerde wijk is het resultaat van een intensief integraal bouwproces. Schans Installaties Veenendaal was één van de samenwerkende partijen. Fred Uijterwaal, projectleider bij Schans Installaties, vertelt wat dit project zo bijzonder maakt.

Als onderdeel van de Van Losser Installatiegroep heeft Schans Installaties zich gespecialiseerd in het installeren van installatietechnieken in de woningbouw. De Van Losser Installatiegroep heeft verschillende bedrijven door heel het land, zo ook bij het project New Brooklyn. “Er waren veel partijen betrokken bij dit project. Schans Installaties installeerde het volledige loodgieterswerk voor alle koop- en huurwoningen in de wijk. Dan hebben we het over waterleidingen, riolering, sanitair, verwarmingen en ook de afvoer van hemelwater”, vertelt Uijterwaal.

Voor het project New Brooklyn werkten alle partijen mee aan een integraal bouwproces. Er was sprake van een georganiseerde samenwerking waarin alle aspecten van het proces gecoördineerd werden. In dit integrale bouwproces werden alle co-makers en partners al vanaf de eerste fase betrokken. “Er waren misschien weinig technisch ingewikkelde componenten, maar door het meedenken in de ontwerpfase kun je het bouwproces wel versoepelen. Door samen zo veel mogelijk te schakelen, konden we voordat de bouw van het project begon al problemen elimineren.”

Puzzelen

Bij de eerste tekeningen van de architect keek Schans Installaties al mee. “Het uiterlijk van iedere woning is natuurlijk anders. Dan is het puzzelen waar je de radiatoren gaat plaatsen. Waar zitten de deuren, waar en hoe groot zijn de ramen?” Het samenwerken is voor alle co-makers van belang om latere problemen te voorkomen. “Alle woningen hebben verschillende modellen, waardoor je niet één installatie overal kunt kopiëren. Zo moesten we ook nadenken over het installeren van de luchtkanalen, zonder de constructeur op te zadelen met een onmogelijke taak”, vertelt Uijterwaal.

Samen sta je sterker

Vanwege de hoge vraag naar woningen moeten er snel veel woningen worden gebouwd. Uijterwaal vertelt dat het samenwerken met co-makers goed bevalt. “We hebben elkaar nodig in de bouw. Samen staan we sterker in de markt. Wij willen altijd kwaliteit en duurzaamheid leveren, daar heb je tegenwoordig partners voor nodig. Zo kun je snel schakelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten