Elektropartners voert verschillende werkzaamheden uit aan het nieuwe kantoorpand van Nh1816 Verzekeringen in Oudkarspel. Zo is het bedrijf, samen met zusterbedrijf Protectiepartners en de divisie Domoticapartners onder andere verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie, de brandmeldinstallatie, het camerabeveiligingssysteem, de domotica en het toegangscontrolesysteem. Wat het project extra bijzonder maakt: Elektropartners plaatste een enorme batterij om het pand van stroom te voorzien.
De opdrachtgever had de uitdrukkelijke wens om te werken met partijen uit de regio. Deels om de lokale economie te stimuleren, maar ook om de CO2-uitstoot door bijvoorbeeld transportbewegingen zo laag mogelijk te houden. Commercieel manager Roald de Jong van Elektropartners: “Wij zijn zo’n drie jaar geleden aangeschoven als ontwerpende partner van dit project. We ontwierpen zelf de volledige elektrotechnische installatie.”
Het ontwerp van Piet Boon vroeg om een zeer hoogwaardig afwerkingsniveau. Alle kabels en aansluitingen moesten zo onzichtbaar mogelijk worden weggewerkt. Daarnaast wenste de opdrachtgever een installatie van hoog niveau met optimaal gebruiksgemak. “Zo is alle verlichting te dimmen via DALI-aansturing”, vertelt Dennis de Kok, specialist duurzame energie en gebouwautomatiseringssystemen bij Domoticapartners. “Het gaat om meer dan 1.500 armaturen die allemaal individueel worden aangestuurd.“ DALI staat voor ‘Digital Addressable Lighting Interface’ en dit systeem maakt het mogelijk om ledverlichting en ledarmaturen vanuit één verlichtingssysteem aan en uit te schakelen of te dimmen. “Het systeem is zo afgesteld dat de verlichting aangaat als de eerste persoon binnenkomt en schakelt mee met de activiteit in het gebouw. Als de laatste persoon het pand verlaat, gaat de verlichting automatisch uit. Wel zo duurzaam.”
Bij het ontwerp van de elektrotechnische installatie liep Elektropartners tegen een groot obstakel aan: de definitieve stroomaansluiting van het nutsbedrijf wordt waarschijnlijk pas in 2030 aangelegd. Er moest dus een alternatief komen, want anders kon het pand niet in gebruik worden genomen. De Kok: “We hebben berekend hoeveel stroom het gebouw nodig heeft en de energiemaatschappij kon die hoeveelheid niet leveren. Zij levert wat ze kan, voor het verbruik daarboven wordt stroom bijgeleverd uit de batterijopslag. We plaatsten hiervoor buiten het pand een zeecontainer vol lithiumcellen, met een opslagcapaciteit van 1 megawattuur. Om een beeld te geven: daarmee kun je een gemiddeld woonhuis zo’n vier maanden lang van stroom voorzien.” De batterij wordt opgeladen door in de nacht uit het stroomnet te laden en door de opbrengst van de zonnecellen in het dak van het gebouw. Een vrij innovatieve oplossing, maar niet helemaal nieuw voor Elektropartners. De Jong: “We zitten hier in een congestiegebied, dus we krijgen vaker de vraag voor een alternatieve stroomvoorziening. Daarnaast hebben we ook klanten die dit systeem gebruiken om slim in te kopen op de energiemarkt.” Sommige bedrijven zijn nog huiverig om gebruik te maken van batterijopslag, vanwege het brandgevaar, maar hiervoor worden uiteraard maatregelen getroffen.
Voor het nieuwe pand van Nh1816 Verzekeringen verzorgde Elektropartners ook de serveropstelling met koel- en blusinstallatie, de inbraakbeveiliging en het toegangscontrolesysteem. De Kok: “In principe hanteert het bedrijf een opendeurensysteem, maar in sommige gevallen is het handig als er ruimtes kunnen worden afgesloten. In het pand bevindt zich namelijk een auditorium, dat gebruikt wordt voor lezingen en dergelijke.”
De opdrachtgever wilde dat alle installaties zo duurzaam mogelijk werden aangebracht. De Jong: “Maar dat mocht niet ten koste gaan van het comfort van de werknemers.” Voor Elektropartners is dit project middelgroot. Gemiddeld werken er dagelijks zeven mensen van de installateur op de bouwplaats. In totaal heeft het project een doorlooptijd van zo’n twee jaar, vooral vanwege het type bouw en de high end kwaliteit. “De voorbereidingstijd was vrij lang, omdat alles toen perfect tot in detail werd uitgewerkt. Dat maakt het ook wel een bijzonder project. In deze tijd hebben veel opdrachtgevers vaak minder oog voor kwaliteit, maar juist voor bouwsnelheid en duurzaamheid. Dat was hier omgekeerd. De kwaliteit stond voorop en het bedrijf wil medewerkers een omgeving bieden waar zij graag komen werken. Het bouwteam kreeg dan ook alle ruimte, tijd en gelegenheid om dat te realiseren.”