VOF Entrepothaven (AM/Dura Vermeer) realiseert op het voormalige Oranjeboomterrein in Rotterdam, aan de oostzijde van de historische Hefbrug, een gebiedsontwikkeling met circa 300 woningen voor alleenstaanden, starters, tweeverdieners en gezinnen. Het Hefkwartier wordt een aantrekkelijke wijk waar jong en oud samenkomen in een nieuwe leefgemeenschap. In een stedelijke setting van besloten blokken, robuust en intiem tegelijk.
De bouw ging in 2016 van start met 22 grondgebonden woningen; de realisatie van het Hefkwartier bevindt zich inmiddels in de eindfase. In december 2020 startte de verkoop van de woningen in de op één na laatste fasering DYZ. Deze bestaat uit appartementen, eengezinswoningen en herenhuizen. De laatste fase (X) bevat appartementen aan de Nassaukade in een later toegevoegde, herkenbare woontoren met uitzicht op het water van de Koningshaven, het Noordereiland en ‘De Hef’.
Alle woningen zijn ontworpen door Helen Zhang en Jeroen Simons van Inbo. “De eerste fasen zijn uiteraard al bewoond en hierdoor is er nu al volop levendigheid in de wijk”, zegt projectontwikkelaar Ilse Brouwers van penvoerder AM. “Het begrip community is in het Hefkwartier geen loze kreet. Dit is een stoere wijk, in eerste instantie voor pioniers die bewust kiezen voor de stad en inmiddels permanente bewoners zijn die willen doorverhuizen binnen de wijk.”
De eengezinswoningen in het hart van het Hefkwartier hebben een tuin. De drielaagse terraswoningen beschikken over drie slaapkamers, een inpandige berging en een dakterras. De vierlaagse herenhuizen hebben standaard vier slaapkamers, panoramaramen, een grote zolder en een tuin. De woonoppervlakken in het Hefkwartier variëren van circa 55 tot 175 m², met prijzen in het middensegment en hoger.
Er is veel aandacht voor uitstraling, voor detaillering en voor de openbare ruimte. Zo is in het hart van de wijk een speelplaats ingericht met inbreng van de bewoners en zijn veel straten autovrij vormgegeven. “Er is zeer veel aandacht besteed aan het plintniveau, zodat er op alle plekken in het gebied levendigheid is op straat”, zegt ontwikkelaar Rob Langerak van Dura Vermeer. Architect Helen Zhang, vanaf 2016 betrokken bij het ontwerp: “De grondgebonden woningen zijn bijvoorbeeld voorzien van Delftse stoepen aan de autoluwe woonstraten, een sociaal concept dat ruimte biedt voor ontmoeting. De bewoners kunnen zelf bankjes en planten voor hun huis neerzetten. In de zomer zit iedereen ook buiten.”
De wijk kent een grote variatie aan stijlen: kloek aan de waterzijde, intiem aan de binnenzijde en doorgaande lanen aan de buitenzijde. De ontwerpers hebben bijzondere aandacht voor maatwerk en branding. “Er zijn herkenbare elementen teruggebracht die verwijzen naar de Hefbrug, zoals de vormgeving én stalen tableaus in de gevels”, zegt Brouwers. Langerak: “De skyline van Rotterdam is altijd in het zicht. Je kunt zelfs de Erasmusbrug zien.” Zhang: “Dit is van een pioniersplek inmiddels een gewilde woonplek voor Rotterdammers geworden.”Alle woningen in het Hefkwartier worden gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Zuid West. Logistiek gezien wordt de eindfase van de bouwperiode steeds uitdagender, aldus projectmanager Bart de Wilde. “Na oplevering van iedere fase wordt het beschikbare bouwterrein steeds beperkter. De toren van fase X is inmiddels in uitvoering op een zeer krappe bouwplaats, en dat vergt extra aandacht voor veiligheid en bouwtechniek.”
In 2024 wordt deze laatste fasering opgeleverd en dan is het Hefkwartier klaar. De ontwikkelaars en ontwerpers lijken erin geslaagd om een uitdagende locatie met industriële geschiedenis en een fors bouwvolume de gewenste functie te geven: een gevarieerde stadswijk aan de Nieuwe Maas. “De beslotenheid van de bouwblokken zorgt voor rustige, veilige woonstraten”, zegt Brouwers. “Maar het blijft natuurlijk een stoere wijk. Die combinatie levert iets bijzonders op voor Rotterdam.”