Waar vroeger de parkeergarage van de Bijlmer Bajes stond, staat nu het Spinoza20first Lyceum. Het gebouw doet in niets denken aan de traditionele school met lokalen links en rechts van de centrale gang. In Spinoza20first bereiken de studenten via een terrasvormig landschap hun lokaal, met als het meest bijzondere terras het dakterras.
Spinoza20first is onderdeel van de transitie van het Amsterdamse Bajeskwartier naar een duurzame, groene wijk. Om de wijk aantrekkelijk te maken, pakte de Gemeente Amsterdam als eerste de bouw van Spinoza20first aan, compleet met sporthal en jongerencentrum. Het gebouw telt vier bouwlagen, met rechts de school en links het jongerencentrum. Op de eerste verdieping bevindt zich de sporthal. Een overkoepelend raster brengt school, sporthal en jongerencentrum bij elkaar. Grote gevelopeningen zorgen voor het contact met buiten.
Voor de bouw van Spinoza20first stond anderhalf jaar en dat gaf druk op de planning van Hegeman Bouw & Infra. “De bouwsom bedroeg € 20 miljoen”, vertelt projectleider Patrick Koehorst. “In de regel vraagt een bouwproject van deze omvang en complexiteit al gauw twee jaar en een mogelijkheid om de deadline te verschuiven was er niet. In september 2022 moest de school klaar zijn voor het nieuwe studiejaar. We hebben daarom in recordtijd de ruwbouw gerealiseerd. Door extra uren te draaien konden we eerder aan de afbouw beginnen en de deadline veiligstellen.”
Helaas was de korte bouwtijd niet het enige wat speelde, ook de tweede coronagolf en de Oekraïne-crisis hadden veel impact. De levertijden werden langer, de prijzen stegen en er was gebrek aan mensen en materialen. “De ene na de andere ‘spelbreker’ diende zich aan om de deadline te halen. Nu kun je discussiëren over tijd en geld, maar niet over kwaliteit. Die moest hoe dan
ook goed zijn.”
De gevels werden opgebouwd uit een staalconstructie met Microbeton/Jordahl gevelelementen met HSB-vulling. De maatafwijkingen die Hegeman hierbij mocht hanteren, waren minimaal. “Toen we ons voorbereidden op de gevel, werd duidelijk dat er hier behoorlijk wat risico’s speelden. De gevel was zowel een esthetische als bouwtechnische uitdaging. Door veel onderzoek en engineering en diverse beheersmaatregelen hebben we de risico’s vooraf geëlimineerd.”
Tijdens de uitvoering werden er nog diverse wijzigingen geïntroduceerd waaronder het retentiedak en een uitgebreide interieuruitvraag. Hierdoor werd het dakterras een concentratie van uitdagingen. De dakopbouw, de daktuin, de verbindingen tussen binnen en buiten, het aluminium zetwerk, de daglichtkoepel en het wegwerken van techniek die je niet wilt zien. “Het was hartje winter, er viel volop neerslag en juist toen moesten we de waterdichtheid regelen”, aldus Koehorst. Maar met enkele noodgrepen is ook dat gelukt.”
Ten slotte realiseerde Hegeman de sporthal. Met speciale vloeren en absorberende beplating voldoet deze aan de hoogste normen van NOC*NSF. “Het is een prachtig gebouw geworden, we hebben de deadline gehaald en overal de beoogde kwaliteit geleverd.”