De Heerhugowaardse Intratuin-vestiging onderging de afgelopen jaren een transformatie. Elektropartners bouwde hier een innovatief en slim energieopslagsysteem, een geavanceerd laadplein en een volledig vernieuwd horecaplein. “Dit systeem is een bijzondere innovatie die perfect past bij onze doelstelling om niet alleen energie te managen, maar ook te optimaliseren.”
De aanleiding voor het project ligt in een veelvoorkomend probleem in Nederland: netcongestie. Roald de Jong van Elektropartners: “Intratuin Heerhugowaard heeft een elektrotechnische aansluiting met een vermogen dat hoger is dan wat ze momenteel verbruikt. Om dit vermogen zo optimaal te gaan verbruiken, gingen wij samen met de ondernemer om tafel om hier een oplossing voor te bedenken. Hoe kunnen we dit vermogen efficiënt benutten en tegelijkertijd een hoog rendement behalen?”
Een oplossing die al langer op het verlanglijstje stond, was het plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen. Hierin zag Elektropartners een kans om dit ‘overtollige’ vermogen slim in te zetten. Dennis Koopmans van Elektropartners: “Door slimme laadpalen te gebruiken, kunnen we energie direct gebruiken wanneer het nodig is, aangevuld met stroom van de zonnepanelen op het dak. Daarnaast wilden we energieopslag toepassen, zodat we goedkope stroom konden opslaan om weer te verkopen op een later moment.”
Voor het energieopslagsysteem koos Elektropartners voor twee batterijensystemen van elk 200 kWh, goed voor een totale opslagcapaciteit van 400 kWh. “Het laadplein wordt uitgerust met twaalf aansluitingen van 22 kW. Hiermee kunnen in de toekomst auto’s met sterkere omvormers tot wel twee keer zo snel laden. Hoe sneller we kunnen laden, hoe meer winst het oplevert. Deze laadpalen presteren beter dan standaard modellen, vooral bij minimaal vermogen. Ze kunnen ervoor zorgen dat voertuigen altijd geladen worden, ook als de energievoorziening variabel is”, legt De Jong uit. Het laadplein wordt daarnaast uitgerust met een 360 kWh Siemens-snellader voor bezoekers die slechts kort bij Intratuin blijven. Dit zorgt niet alleen voor een snelle laadsessie, maar biedt ook toegevoegde waarde voor het tuincentrum. Zo krijgen mensen die hun auto opladen een gratis kopje koffie aangeboden tijdens het wachten, wat zorgt voor meer traffic in de winkel.
De hardware is slechts één aspect van de totale oplossing. Voor de aansturing en optimalisatie van het gehele systeem ging Elektropartners een partnerschap aan met TIBO, een start-up uit Eindhoven. TIBO ontwikkelde slimme software op basis van kunstmatige intelligentie die de efficiëntie van het systeem met maar liefst 20% verhoogt. “Deze software kan de terugverdientijd van het project met acht maanden verkorten. Het is een bijzondere innovatie die perfect past bij onze doelstelling om niet alleen energie te managen, maar ook te optimaliseren”, aldus Koopmans. De naam TIBO staat voor Technology Innovation in Battery Optimization. Het bedrijf is ontstaan vanuit een visie om de efficiëntie van energieopslagsystemen te verbeteren en om de wereldwijde energietransitie te ondersteunen. Het bedrijf ontwikkelt en implementeert slimme energiebeheersystemen die batterijen en andere energieopslagsystemen efficiënter maken. Haar kernproduct is een softwareplatform dat speciaal is ontworpen om het rendement van batterijsystemen te maximaliseren. Dit platform maakt gebruik van AI-algoritmen die leren van het energiegebruik en de productiepatronen van een bedrijf of huishouden. Op basis van deze gegevens kunnen de systemen voorspellen wanneer energie het goedkoopst is om op te slaan en wanneer het meest rendabel is om deze te gebruiken of te verkopen.
Bij de Heerhugowaardse Intratuin-vestiging werd ook het horecaplein volledig vernieuwd en uitgebreid. Elektropartners zorgde voor een nieuwe elektrotechnische installatie, brandmeld- en gesproken woord-ontruimingssystemen, evenals verlichting en alle overige installaties. Daarnaast investeerde Intratuin in beveiliging. Elektropartners ondersteunde de ondernemer tot slot bij diverse subsidieaanvragen. Onder meer voor het vervangen van TL-verlichting door ledverlichting, energieopslag en de laadinfrastructuur. Daarnaast krijgt het bedrijf subsidie voor hernieuwbare brandstofeenheden als bezoekers hun auto opladen met energie die door de zonnepanelen is opgewekt. Door de toevoeging van eigen energieopslag is deze nu ook te claimen als de zon niet schijnt.
Volgens De Jong komt de energietransitie nu razendsnel dichterbij. “Bedrijven moeten haast wel energiehubs worden: ze moeten zelf energie kunnen gebruiken of leveren aan de maatschappij. Grote ondernemers, zoals die van Intratuin Heerhugowaard, zien dit in en nemen de benodigde stappen. We zijn trots dat we hieraan kunnen bijdragen en zien het als een mooie case voor ons bedrijf.”