Daiwa House Modular Europe realiseert een nieuw studentencomplex op de campus van de TU Delft: BalPol IV. In het gebouw komen 136 ruime studentenwoningen en een zogeheten common room van 300 m2 in een overdekte buitenruimte. De bouw ging van start in augustus 2023 en naar verwachting wordt het pand nog dit jaar in gebruik genomen.
Het plan voor het complex kent een lange geschiedenis: de eerste planvorming begon al zo’n dertien jaar geleden. Projectleider Dennis Kos van Daiwa House Modular Europe: “Wij zijn sinds 2013 betrokken bij dit project. Dit zou het eerste grotendeels modulair gebouwde studentencomplex worden. Door de aanwezigheid van beschermde dwergvleermuizen en bezwaarprocedures van omliggende bedrijven en bewoners liepen de plannen flink wat vertraging op.” In de loop van de tijd werd het ontwerp verschillende keren aangepast, vooral op energiegebied. Het gebouw wordt all-electric en door de dikke gebouwschil krijgt de nieuwe studentenflat straks minimaal een energielabel A. Een groen dak zorgt voor meer biodiversiteit in het gebied en draagt bij aan verdere verkoeling. De beschermde vleermuizen krijgen huisvesting in de gevel.
“Er is heel wat engineering aan dit project voorafgegaan. Ook veranderde de afgelopen jaren de prijsvorming: door onder andere de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne stegen de materiaalprijzen flink. Uiteindelijk bleek het gelukkig toch haalbaar het plan te realiseren”, aldus Kos. De modules werden in de fabriek in Montfoort geprefabriceerd van staal, beton en hsb-elementen. Iedere woning is voorzien van een eigen techniekruimte, badkamer en keuken. De modules worden compleet – inclusief installaties en kozijnen – vervoerd naar de bouwplaats. Daar worden gemiddeld zo’n vijftien modules per dag geplaatst. “Gewoonlijk kunnen we er wel vijfentwintig plaatsen op een dag, maar vanwege de beperkte bouwruimte en de logistiek kon dat hier niet.” In de entreehal kwamen een trappenhuis en liftinstallatie. Het pand is voorzien van inpandige vluchttrappenhuizen waarmee wordt voldaan aan de huidige regelgeving. Na het plaatsen van de units werd de gevel afgewerkt met een aluminium vliesgevel, voorzien van geïntegreerde postkasten. Hiervoor werd een trillingsarm hijssysteem toegepast, om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
“Het ontwerp zorgde voor de nodige uitdagingen. Om een inpandige buitenruimte te creëren, moesten we hier met de modules overheen bouwen. Hiervoor moesten we extra staalconstructies produceren en werd het best een puzzel om het leidingwerk en de technische installaties aan te brengen zonder aan het ontwerp te tornen. Dat is goed gelukt.” Uiteindelijk staat er een project om trots op te zijn. De woningen zijn 31 m2 groot en het pand is voorzien van uitstekende voorzieningen voor de toekomstig bewoners. Zo komt er een wasserette in en is er een overdekte fietsenstalling.