Op het Rithmeesterpark in Breda wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe bedrijfspand en verpakkingscentrum van BioFreshi & DLB Packaging. Van Dun Ontwerp & Planologie regelt hiervoor de vergunningen en maakt deel uit van het bouwteam.
BioFreshi beheerst de gehele keten van biologische groente & fruit. Dit vereist ruimtes en koelingen waarin het gehele logistieke proces kan plaatsvinden; kweken, telen, wassen, verpakken en distributie. Het schetsontwerp voor het bedrijfspand is al gemaakt door Archidee. Van Dun Ontwerp & Planologie werkt de potloodschetsen verder uit, maakt het ontwerp uitvoerbaar en regelt de vergunningen en de bewijslast voor de BREEAM-certificering. Dit alles gebeurt in samenspraak met het bouwteam.
Van Dun Ontwerp & Planologie heeft haar roots in de agrarische sector. Voor agrariërs in het buitengebied is zij sinds jaar en dag dé adviespartij voor bouwontwerpen en -vergunningen, aanbestedingen en bouwbegeleiding. Later verbreedt zowel het dienstenpakket als de klantenkring. “We wilden zo dicht mogelijk bij het ontwerp blijven”, vertelt Jeroen Pickhard, architect/projectleider van Van Dun. “Maar aanvullende wensen, zoals de BREEAM ‘Outstanding’-certificering en brandveiligheidseisen stelden ons wel
voor uitdagingen.”
Als rechterhand van de opdrachtgever brengt Van Dun het ontwerp tot stand: de inrichting van het gebouw inclusief de kantoortoren, de hal met koel- en rijpingscellen en de verpakkingsruimte. Zij denkt mee over materiaal- en kleurkeuzes, tekenwerk, rapportages en brandveiligheid. Zij vertegenwoordigt BioFreshi tijdens overleggen met instanties als gemeente, welstand, brandweer en waterschap en levert de bewijslast voor de BREEAM-certificering. Pickhard: “Dit laatste was een uitdaging. Vanuit BREEAM-oogpunt werden de plannen voortdurend aangepast en verfijnd.”
Voor het behalen van de BREEAM-certificering geldt de beoordelingsmethode ‘BREEAM NL Nieuwbouw 2020’, een 300 pagina’s tellende richtlijn. “Met een team van vier specialisten hebben wij deze helemaal doorgespit”, vertelt Pickhard. “Daarbij koos BioFreshi voor BREEAM ‘Outstanding’, de allerhoogste duurzaamheidscertificering! Dit betekende een intensief traject met het bouwteam van opdrachtgever, architect, aannemer, installateurs en adviseurs. Deze samenwerking leidde tot een optimale afstemming tussen bouwkundige en installatietechnische elementen. Dit geldt voor de 1.600 zonnepanelen, de daktuin voor flora, fauna en waterretentie en de goed geïsoleerde gebouwschil in combinatie met een installatie die zorgt voor koeling van de koelcellen en verwarming van de rest van het gebouw met restwarmte, allemaal inclusief de bijbehorende vergunningen.”
Om de voorgeschreven brandveiligheid te borgen, verdeelt Van Dun het pand in zeven brandcompartimenten, volgens de voorschriften gescheiden door 60 minuten brandvertragende wanden. Maar de aankoop hiervan blijkt lastig. Hierop regelt Van Dun de goede bereikbaarheid voor de brandweer en toont zij met een stralingsberekening aan dat de 60-minuteneis kon worden vervangen door een 30-minuteneis (bi-bu en bu-bi).
“Het was een spannend traject”, blikt Pickhard terug. “Ook de prijsstijgingen als gevolg van corona vielen in deze periode. Hierdoor hebben we enkele zaken moeten schrappen, maar de belangrijkste zijn gebleven. De transparante kantoortoren met zijn houtpartijen bezorgt het pand een fraaie, natuurlijke uitstraling. Het logistieke deel met de docks is aan de achterzijde van het pand gesitueerd. Hier staat een stijlvol distributiecentrum met een eigen gezicht.”