Het betreft een nieuwbouwproject, waarvoor eerst een bestaand kantoorgebouw moest worden gesloopt. Dat gebouw was vele jaren eigendom van het familiebedrijf Maarsen Groep, dat het initiatief tot herontwikkeling nam. Dit familiebedrijf houdt de 67 huurwoningen in Fortitudo na oplevering in de eigen exploitatieportefeuille. Caritas, met 19 verdiepingen de hoogste toren, is verkocht aan Invesco Real Estate. In beide gebouwen komt een mix van twee- en driekamerappartementen met een woonoppervlak tussen de 40 en 60 m². De woontorens, die zijn vernoemd naar 2 van de 7 deugden, passen in de transformatie van de Ringzone A10 en het Overtoomse Veld.
Het complex met de karakteristieke schuine daken is ontworpen door Geurst & Schulze Architecten. De daken zorgen voor samenhang binnen het ensemble en zijn tevens een referentie naar de wederopbouwarchitectuur van de Westelijke Tuinsteden. De Maarsen Groep en Van Wijnen hebben het project vanaf medio 2019 in bouwteam ontwikkeld en de gebouwen worden door Van Wijnen turnkey opgeleverd. “De woontorens zijn ontwikkeld en uitgewerkt in een geïndustrialiseerde bouwmethodiek”, zegt Rick Leusink, projectleider bij Van Wijnen. “Zowel het casco als de gevels zijn in prefab uitgewerkt. Door deze innovatieve en steigerloze werkwijze is het bouwtempo hoog. Elke week konden wij één verdieping realiseren. De woontorens zijn zo ook snel wind- en waterdicht, waardoor we ook sneller konden beginnen met de afbouw. De totale bouwtijd is met ruim 40% versneld ten opzichte van een traditionele uitvoering met in het werk gestort beton en metselwerk vanaf een steiger.” Het betonwerk voor de fietskelder en begane grond is wel gestort vanwege de constructieve afdracht van krachten naar de heipalen.
De (deels constructieve) gevelelementen zijn bij Loveld, een gevelbouwer uit België, geprefabriceerd en geassembleerd. “De gevelelementen waren daar door andere partijen al voorzien van kozijnen en glas”, zegt Remco Kooiman, senior werkvoorbereider bij Van Wijnen. “Ze werden just-in-time naar de bouwplaats in Amsterdam gebracht en daar direct op hun plek gehesen, ook omdat de bouwplaats maar een beperkte omvang kent.” De constructieve wanden en vloeren zijn afkomstig van MBS Cascobouw. Het dak is opgebouwd uit een aparte staalconstructie met losse prefab penanten en stalen frames, voorzien van zonnepanelen.
“Belangrijk bij een snel bouwproces is dat ook de nutsvoorzieningen tijdig worden aangelegd”, verzekert bouwplaatsmanager Ralph Esschendal. “Dat zien we helaas wel eens anders gaan, maar hier zijn van tevoren goede afspraken gemaakt die ook zijn nagekomen. Ook met het naastgelegen stadsklooster zijn goede afspraken gemaakt. Dat ligt in de bouwveiligheidszone en moest bij het hijsen van de gevelelementen gedeeltelijk worden ontruimd.” Om de gewenste hoge bouwsnelheid te halen, is een langere voorbereidingstijd dan bij traditionele bouw noodzakelijk, aldus Leusink. “De input van alle betrokken partners moet je tot een maakbaar ontwerp samenvoegen. Dat betekent afstemmen, modelleren en vervolgens produceren. Dan is een planning van een verdieping per week haalbaar.”