Systabo leverde in maart de flexibel inzetbare logistieke hub Hello World op. Het project op Schiphol Trade Park heeft een omvang van 47.000 m². Het Twentse Systabo is gespecialiseerd in systeembouw voor bedrijfshuisvesting en bouwde eerder het ‘zusje’ ABC Square in Hoofddorp. Ook dit project was een ontwikkeling van Delta Development Group en VolkerWessels Logistics Development.
“Met een groot aantal vaste partners en vaste onderdelen zoals de bouwmethode en gevelafwerking is Hello World een schoolvoorbeeld van duurzame bedrijfshuisvesting”, aldus projectleider Frank Snijder. Hello World is gebouwd in twee fasen. Beide fasen hebben een omvang van ongeveer 23.000 m², met circa 2.000 m² kantoorruimte en een mezzanine van circa 3.400 m² BVO. Hello World is flexibel in gebruik en geschikt voor diverse gebruiksmogelijkheden, zoals een showroom, R&D-ruimte of kantoor. Ook een productielocatie is mogelijk. Het gebouw kan worden ingezet voor logistiek, handelsondernemingen of hightech-bedrijven. De huurder is een logistieke partij, Rapid Logistics, dat een warehouse met stellingen exploiteert voor orderpicking.
Het gebouw tussen Hoofddorp en de snelweg A4 is ‘Cradle to Cradle geoptimaliseerd’. Er is gebruik gemaakt van herbruikbare materialen. Onderdeel is een grotendeels demontabel casco. Snijder: “De staalconstructie heeft zo min mogelijk lasverbindingen en het staaldak wordt, net als de sandwichpaneelgevels, geschroefd in plaats van geschoten.” Het project heeft tevens een BREEAM ‘Excellent’-certificaat, de een na hoogste categorie in het segment. Niet alleen de prominente centrale ingang van het pand is bijzonder te noemen met zijn langgerekte architectonische gevel, het gebouw is tevens energiepositief en gerealiseerd met een ‘energieplein’ dat voorziet in de eigen opwek- en opslag van elektriciteit. De combinatie met groengevels, zonnedaken en solar carports (overdekte parkeerplaatsen met zonnedaken) maakt de duurzame ambitie compleet.
Het energieplein en de zonnedaken van Hello World vallen onder de scope van Joulz, dat met de opdrachtgever een oplossing heeft bedacht voor de energiepieken in het druk belaste net. De gebouwgebonden installaties maken wel onderdeel uit van de opdracht van Systabo. “Uiteraard realiseren wij hier een all-electric gebouw, met behulp van warmtepompen. En ook het warehouse is optimaal geklimatiseerd met behulp van dakunits.” Dat laatste heeft tevens te maken met de bezonning van het warehouse en de omvangrijke glaspartijen en een lichtstraat. “Zowel qua duurzaamheid, architectonische kwaliteit als comfort is dit een DC van hoog niveau.”
Een snelle oplevering was belangrijk. Het eerste bouwdeel werd in augustus 2022 opgeleverd en is direct in gebruik genomen door Rapid Logistics. In maart 2023 heeft zij ook de tweede fase in gebruik genomen. Snijder: “Wij kunnen dit alleen maar realiseren met ketenpartners voor essentiële onderdelen, zoals Van den Brink Staalbouw voor het staal, Besticon voor de betonnen borstweringen en Hardeman | van Harten voor de gevelmontage. Engineering geschiedt zoveel als mogelijk in 3D en dagelijkse meetings met betrekking tot de voortgang zijn standaard. Inclusief fundering hebben wij dit pand in 36 weken kunnen realiseren, zonder noemenswaardige problemen. Dat is zelfs voor onze begrippen kort te noemen, en het resultaat van een goede samenwerking.”