Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groen wonen aan het water
Mosselhof is een opvallende verschijning in het polderlandschap.

Groen wonen aan het water

Wie van Harderwijk naar Zeewolde rijdt (of vaart), stuit op de Polderwijk, een gigantische nieuwbouwwijk met drieduizend woningen. In de Schelpenbuurt daar, langs het water, levert Salverda Bouw deze zomer een appartementengebouw op met een knipoog naar de natuur: Mosselhof.

Als je de Blauwe Diamant vaart, een route door de wateren van Zeewolde, kom je vanzelf uit in de Polderwijk. Tientallen gloednieuwe woningen trekken aan je voorbij, maar eentje springt er toch wel uit. Vlak voordat je het grote Wolderwijd bereikt, vaar je langs appartementengebouw Mosselhof. Met zijn zwartblauwe verspringende metselwerk een opvallende verschijning in het polderlandschap. Het is een project van een vertrouwde drie-eenheid in die wijk: Salverda Bouw, wooncorporatie Woonpalet en het Zwolse architectenbureau 19 het atelier. 

WALTER FRISART FOTOWERK 851 6531 kopieren
Een gloednieuw appartementengebouw middenin de polder moet natuurlijk ook natuurinclusief zijn.

Één gebouw, één uitstraling

Voor de start van project Mosselhof moeten we terug naar 2021. “De gemeente Zeewolde vroeg ons een ontwerp te maken voor een gebouw met 29 appartementen”, blikt Gerrit de Brake, projectleider bij Salverda Bouw, terug. “Met een vleugel met achttien koopappartementen en een vleugel met elf sociale huurappartementen. Vanwege de geweldige locatie wilden we echt uitpakken.” 

Voor het ontwerp schakelde Salverda de hulp in van 19 het atelier. “Het was een mooie uitdaging”, vertelt architect Ruben Klinkenberg. “Een gebouw ontwerpen met koop én sociale huur op een prominente plek aan het water. En dat in opdracht van een bouwer met hoge ambities.” Tijdens het schetsen, werd één ding meteen duidelijk, vertelt hij. “We wilden één gebouw, één uitstraling. Om ontmoetingen tussen de bewoners te stimuleren, kozen we voor twee gelijkwaardige vleugels met één centraal trappenhuis en een openbare buitenruimte langs de waterafslag van de Blauwe Diamant naar het Wolderwijd.”

Net een mossel

Al puzzelend met de twee vleugels ontstond bij Klinkenberg en zijn collega’s het idee van de schelp. “Alles viel daarmee op z’n plek. De achttien koop- en elf sociale huurappartementen vormen samen de schelp van de mossel, met zwartblauwe verspringend metselwerk, verspringende ramen en afgeronde hoeken. Op de hoek aan de waterkant is een transparante ‘plint’. Daarachter vind je de entree, bergingen en gemeenschappelijke ruimte: de lichte binnenkant van de mossel. Als je er in de schemer langs vaart, lijkt het alsof de schelp opgetild wordt. Een mooie verbinding tussen de waterkant en de groene binnenhof van het appartementengebouw.” 

Het ontwerp viel niet alleen bij Salverda en Woonpalet in de smaak, maar ook bij de gemeente Zeewolde en haar inwoners. “Mosselhof was enorm gewild”, weet Stephany Hogeboom, kopersbegeleider bij Salverda Bouw. “Alle appartementen waren in mum van tijd verkocht en verhuurd. En heel leuk: er kwam een gemêleerd publiek op af. Tijdens de bouw hebben de nieuwe bewoners elkaar meerdere keren ontmoet. Ook daar voelde je de verbinding en gelijkwaardigheid tussen kopers en huurders, net als in de architectuur.”

Duurzame keuzes

Voor de bouw van Mosselhof kreeg Salverda van de gemeente Zeewolde de Duurzame Top 11 mee: elf duurzame maatregelen om uit te voeren. “Daar wilden we serieuze invulling aan geven”, vertelt De Brake. “We zijn zelfs nog verder gegaan dan die Top 11. Salverda streeft ernaar om zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken tijdens het bouwproces. Het plan was bijvoorbeeld eerst om het volledige casco van Mosselhof, inclusief voor- en achtergevels, op te bouwen uit kalkzandsteen. In overleg met constructeur Alferink van Schieveen is toch gekozen voor een meer biobased oplossing: betonnen vloeren, kalkzandsteen wanden tussen de woningen en houtskelet

bouw gevelelementen. Extra mooi: dat kalkzandsteen komt uit het nabijgelegen Veluwemeer. Een duurzaam, regionaal product dus.”

En dat is niet alles. Om het gebruik van beton terug te brengen, kozen Salverda en 19 het atelier ervoor om de bovenste galerij niet te overdekken. De wanden van de bergingen zijn gemaakt van hergebruikt hout, net als de kozijnen en toegangsdeuren van het trappenhuis, de bergingen en de woningen. En elk appartement heeft eigen zonnepanelen. 

Plek voor alle buurtbewoners

Een gloednieuw appartementengebouw midden in de polder moet natuurlijk ook natuurinclusief zijn. Twee ecologen onderzochten welke vogels, zoogdieren en insecten er in de buurt rondvliegen, -zwemmen én -kruipen, zodat Klinkenberg daarmee rekening kon houden in het ontwerp. “Het groendak verkoelt de omgeving, vangt regen op en is fijn voor vogels, vlinders en andere insecten”, legt hij uit. “Het grind op het dak is een broedplaats voor onder andere de scholekster en kleine plevier. De gierzwaluw en vleermuis kunnen neerstrijken in de ingemetselde nest- en vleermuiskastjes in de gevel. En in de groene binnentuin staat een insectenhotel voor dagvlinders en wilde bijen en nestkasten voor mezen en mussen.”

Daarmee is de Mosselhof niet alleen voor de kopers en huurders een fijn onderkomen. De Brake: “In korte tijd hebben we met z’n allen een bijzonder appartementengebouw uit de klei getrokken. Opvallend, duurzaam en natuurinclusief. Een plek waar het aangenaam wonen is, voor mens én dier. Daar zijn we trots op.“

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten